Aleksander Reberšek: V NSi smo bili edini proti zakonodaji, po kateri so družini Janković odpisali dolg

DELI:
13.09.2019, NSi

»V Sloveniji je delu politične in gospodarske elite vse dovoljeno. Drugi državljani ostanejo brez hiše zaradi 200€ dolga, kaznujemo pa tiste, ki sorodnikom in prijateljem pri gradnji hiše pomagajo. Pri nas so torej zakoni enaki za vse, nismo pa vsi enaki pred zakonom. Predlagam, da se tudi vsem ostalim državljanom odpišejo dolgovi,« je predlagal poslanec Aleksander Reberšek na nujni seji Komisije za nadzor javnih financ. Tema nujne seje je bila insolvenčna zakonodaja v povezavi z znanim primerom, ko so družini Janković odpisali 28 milijonov evrov dolga.

Poslanec NSi je spomnil na november leta 2013, ko se je sprejemala omenjena zakonodaja. Takratna koalicija je iz ureditve črtala varovalko proti zlorabam, s katero je danes 6 let kasneje Jankoviću odpisan dolg. »Proti črtanju take varovalke je novembra 2013 glasovala proti edino NSi! Mi smo na možnost takih zlorab opozarjali. Nedopustno je, da podjetju odpišejo skoraj celoten dolg in to podjetje naprej posluje kot da se ni nič zgodilo. Če bi novembra 2013 poslušali Novo Slovenijo in vsi glasovali tako kot je glasovala Nova Slovenija se danes o tem sploh ne bi pogovarjali,« je bil jasen poslanec NSi.

Na seji je izpostavil tudi poročanje medijev o družini Janković, ki uradno nima denarja, a če nekdo za luksuzne jahte, avtomobile in stanovanja zapravi več kot 41x več kot zasluži ob tem pa njegovo podjetje upnikom dolguje na milijone in milijone evrov bi morali začeti zvoniti vsi alarmi, meni Reberšek. Tu je s prstom pokazal na organe pregona. »Tu se sprašujem ali so organi pregona opravili svoje delo? Tisti ki so predlagali in podprli ta predlog zakona, s katerim se lahko zgodijo take zlorabe in tisti, ki so izkoristili to zakonodajo pa bi se morali vprašati kje so naše vrednote?« je dodal poslanec NSi in dodal, da so današnje vrednote le še pohlep po denarju, luksuz in še več denarja.

»Nekateri se obnašajo, kot da bodo večno živeli in živijo na tuj račun. Številni državljani pa vsak dan delajo za svojih 700€. In vsem, ki si na tak način prisvajate milijone in izigravate zakonodajo sporočam: Na koncu ne boste nesli nič s sabo! To je edina pravica! In kot sem že enkrat dejal: življenje je kot šah, na koncu gresta tako kmet in kralj v isto škatlo,« je bil piker Aleksander Reberšek.