Aleksander Reberšek predsedniku vlade: Zakaj ne izberete cenejše, prometno učinkovitejše in okoljsko sprejemljivejše trase 3. razvojne osi?

DELI:
15.04.2019, NSi

»Korošci si cesto zaslužijo. Ne danes, zaslužijo si jo že včeraj,« je v začetku poslanskega vprašanja povedal Aleksander Reberšek. Premiera je vprašal, kako bo zagotovil, da bo projekt tretje razvojne osi izveden transparentno, racionalno, okoljsko sprejemljivo in v korist prebivalcem, ki tam živijo.

Trasa bo uničila najboljšo kmetijsko zemljo in porušila 43 stanovanjskih hiš

»Prihajam iz Spodnje Savinjske doline, kjer je v zadnjem času veliko razburjenja zaradi gradnje hitre ceste do Velenja. Združene civilne iniciative, župani, številni strokovnjaki in prebivalci Spodnje Savinjske doline opozarjajo, da je predvidena trasa izgradnje s priključkom v Šentrupertu daljša, za več kot 200 milijonov evrov dražja, obenem pa uničuje najboljšo kmetijsko zemljo in razseljuje 150 ljudi in je povrh tega še prometno neučinkovita,« je v svojem poslanskem vprašanju predsedniku vlade poudaril poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Prepričan je, da trasa s priključkom v Šentrupertu ni skladna s strategijo prostorskega razvoja, ker ne povezuje regionalnih središč Velenja in Celja, prav tako ni skladna s strategijo razvoja, ker uvaja nov prometni koridor namesto, da bi ohranila starega. »Država želi graditi hitro cesto do Velenja, kjer bo sama izgradnja trajala šest let, dražja bo za več kot 200 milijonov evrov več, uničila bo 119 hektarov najboljše kmetijske zemlje, porušila 147 objektov, od tega 43 stanovanjskih hiš, gradila tri tunele in pa 11 viaduktov, dolgih več kot 800 metrov in visokih več kot 30 metrov, hkrati pa postavila še pet kilometrov protihrupnih ograj in ne nazadnje razselila 40 družin oziroma 150 prebivalcev, namesto da bi država gradila hitro cesto s priključkom v Arji vasi, ki bi bila zgrajena v samo letu in pol. Stala bi vsaj 200 milijonov evrov manj, uničila bi 13 hektarjev slabše kmetijske zemlje, razselila oziroma porušila vsaj 3 hiše, postavila samo en viadukt in nobenega tunela,« je povedal Aleksander Reberšek in dodal: Spoštovane prebivalke Koroške in pa Velenja, naj tukaj posebej poudarim – hočemo cesto za Korošce, ne za gradbene barone. Ravno zato, ker Korošci cesto potrebujejo takoj, zahtevam, da Vlada našim argumentom prisluhne.«

Kako boste zagotovili, da bo 3. os v korist prebivalcem, ki tam živimo?

Ker se nihče od pristojnih treh ministrov ni udeležil terenske seje, se je Aleksander Reberšek z vprašanjem obrnil še na predsednika vlade. »Vem, da niste vi krivi, pa vendar ste predsednik vlade, zato me zanima vaše stališče glede izgradnje hitre ceste skozi Savinjsko dolino po izbrani trasi F2 in razlogih, zakaj se ne izbere cenejša prometno učinkovitejša in okoljsko sprejemljivejša trasa s priključkom v Arji vasi, predvsem pa trasa, ki bo zgrajena v bistveno krajšem času,« je želel vedeti poslanec NSi. Dodal je: »Kako boste kot predsednik Vlade Republike Slovenije zagotovili, da bo projekt tretje razvojne osi izveden transparentno, racionalno, okoljsko sprejemljivo in v korist prebivalcem, ki tam živimo?«

Ob tem je opozoril, da so nekatere politične stranke pravzaprav že zadnjih 10 let imajo odločilen vpliv za življenje v tej državi, njihovi ministri imajo prav tako ves čas škarje in pa platno v svojih rokah in tako tudi priložnost in pa odgovornost, da zadevo rešijo. »Namesto dejanj in rešitev so jih le polna usta praznih obljub. Na eni strani glasno vpijejo, hočemo cesto, na drugi strani pa se zavzemajo za cesto, ki se bo gradila šest let. Naredite cesto, ki se bo zgradila v letu in pol. Korošci si to zaslužijo. Meni se smilijo ljudje, resnično se mi smilijo. Zaradi vaših odločitev živijo v negotovosti, zaradi vsiljene trase, katere namen je kraja davkoplačevalskega denarja graditi drago, graditi dražje, graditi najdražje. Kdo bo vzdrževal vse te tunele in pa ostalo infrastrukturo?« je povedal Aleksander Reberšek.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.