Aleksander Reberšek: Po desetletju vladanja sočustvujete s tistimi, ki obtičijo v prometnih zastojih. Kdaj boste začeli delati?

DELI:
18.04.2019, NSi

»V NSi menimo, da je rešitev slabe situacije prometa na ljubljanski obvoznici v kombinaciji pristopov. Vsekakor pa ne moremo vseh akutnih problemov reševati zgolj in samo z ukrepi trajnostne mobilnosti. Potrebne bodo investicije v razširitev ozkih grl na najbolj kritičnih delih ljubljanske obvoznice, investicije v javni promet, železniški promet in kombinacijo različnih javnih prevozov. Predvsem pa je potrebno rešiti problem tranzitnega prometa,« je na seji odbora za infrastrukturo povedal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Prepričan je, da debata na odboru kaže, da si vse pretekle vlade za svoje delo na področju cestne mobilnosti zaslužijo negativno oceno. »Odgovorni ste za vsakdanje kilometrske zastoje na štajerski, primorski, dolenjski in gorenjski avtocesti. Odgovorni ste, da Slovenci vsak dan ogromno časa preživimo v cestnih zastojih. Svetujem vam, da vprašate te ljudi, ali širitev ljubljanske obvoznice potrebujemo ali ne. Pa tudi to, kaj menijo o javnem prometu in zakaj se ne vozijo z železnicami. Tukaj smo izredno veliko zamudili,« je izpostavil poslanec NSi.

Meni, da širitev obvoznice ne bo privlačila več cestnega prometa, ampak bo omogočila obstoječemu cestnemu prometu normalen pretok. »Pri tem želim izpostaviti problem decentralizacije. Dejstvo je, da so boljša delovna mesta v prestolnici, cenejše nepremičnine pa zunaj. Tudi zaradi tega se vsak dan pripelje v Ljubljano 117.000 ljudi. Odločevalcem v tej državi svetujem, da omogočijo decentraliziran razvoj Slovenije – naša država ni samo Ljubljana,« je prepričan Aleksander Reberšek.

Izrazil je mnenje, da glede na dinamiko državnih gradenj in umeščanja objektov v prostor ni smiselno, da takoj zavrnemo načrtovanje širitve mestnih vpadnic. »To bi bilo slabo, populistično, v nasprotju s sprejetimi državnimi strategijami, hkrati bi to negativno vplivalo tudi na razvoj javnega potniškega prometa. Končno pa morajo vlada in resorna ministrstva začeti z delom,« je še povedal poslanec NSi in dodal: »Če poslušam druge vladne poslance, lahko slišim, da z ljudmi sočustvujejo. Vladate že 10 in več let, cestni sistem pa je kolapsiral, javnega potniškega prometa nimamo. Vi pa po desetletjih vladanja sočustvujete. Kdaj boste začeli delati?«