ALEKSANDER REBERŠEK O NAKUPU 13.000 RAČUNALNIKOV: V TEJ VLADI SE PREPROSTO NE VE, KDO PIJE IN KDO PLAČA

DELI:
02.11.2023, NSi

»Nabavi se 13.000 računalnikov, potem se pa ne ve, komu jih bodo dali. Niti se ne ve, če je oprema tehnično ustrezna. Porabi se 6,5 milijona evrov in potem se išče »srečnega dobitnika«,« je bil ob vložitvi zahteve za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ kritičen poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Dodal je, da obstajajo resni sumi, da je šlo za netransparentno in neučinkovito porabo 6.5 milijona evrov javnih sredstev oziroma nakup 13.000 računalnikov, ne da bi sploh vedeli, kdo jih bo uporabljal in čemu bodo namenjeni. Kot je dejal, je ministrica po izvedenem nakupu pojasnila, da so računalniki, ki so slabše kakovosti in neprimerni za resno delo, namenjeni ranljivim skupinam, vrtcem in osnovnim šolam in pravnim osebam javnega prava, ki so jim nedavne poplave uničile oz. poškodovale računalniško opremo.

V NSi od ministrice pričakujemo jasno odgovore

»Po izvedbi razpisa pa se je pokazalo, da nobena od teh skupin o nakupu računalnikov ni vedela ničesar, saj v postopek razpisa sploh niso bili vključeni. Predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je o nakupu računalnikov izvedel iz medijev. Ni jasno, če so nabavljeni računalniki po tehničnih karakteristikah sploh ustrezni, niti ni jasno, ali sploh potrebujemo 13.000 računalnikov. Vse kar vemo, je, da je ministrstvo za digitalno preobrazbo za nakup zapravilo 6,5 milijona evrov,« je pojasnil Reberšek in dodal, da je že ministrstvo za izobraževanje lani prek razpisa šolam namenilo 2 milijona evrov za nakup računalniške opreme.

Poslanec NSi je opozoril tudi na izgovor ministrice Stojmenove Duh, da je bil razpis namenjen prizadetim v poplavah. »Razpis za nabavo računalnikov je bil objavljen pred uničujočimi poplavami julija letos, zato argumenti ministrice Stojmenove Duh ne zdržijo – nakup 13.000 računalnikov ni bil planiran za prizadete v poplavah, gre zgolj za priročen izgovor. Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov v 123. členu navaja, da občine Ministrstvu za digitalno preobrazbo seznam uničene in poškodovane opreme posredujejo do 30. septembra. Na nujni seji KNJF v Novi Sloveniji želimo izvedeti, koliko takšne opreme so občine sploh prijavile in kam s toliko računalniki,« je dejal Reberšek. Napovedal je, da bo NSi na sejo komisije za nadzor javnih financ povabila vse pristojne ministre in tudi predstavnike ravnateljev, šol in vrtcev.

V NSi predlagamo, da člani komisije za nadzor javnih financ po razpravi sprejmejo sklep, da Ministrstvo za digitalno preobrazbo Komisiji predloži natančno poročilo o izvedbi razpisa. Kateri so bili cilji, merila, kriteriji. Prav tako želimo, da nam ministrstvo predloži natančen razdelilnik za nabavljeno računalniško opremo – katere šole, vrtci, ranljive skupine, poplavljenci bodo dobili opremo in kdaj.