ALEKSANDER REBERŠEK O AFERI NEW YORK: ZAHTEVAMO POJASNILA O PORABI DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA

DELI:
29.09.2023, NSi

»V NSi zahtevamo sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ zaradi spornih stroškov najema zasebnih letal Kabineta predsednika vlade in pa tudi službenega potovanja delegacije ministrstva za javno upravo v New York. Dolžni smo preverjati zakonitost in pa gospodarnost porabe naših javnih sredstev,« je uvodoma poudaril poslanec NSi Aleksander Reberšek.

»Podpiramo mednarodno sodelovanje naših vidnih predstavnikov v tujini, ampak je najpomembnejše to, da ima država, njeni državljani in gospodarstvo od teh dogodkov tudi koristi. Nikakor pa ne podpiramo brezplačnega turizma državnih uslužbencev, ki ga financirajo davkoplačevalci,« je bil jasen poslanec.

Poudaril je, da je pot ministrice Ajanović Hovnik z delegacijo v New York sporna z več vidikov. »Ministrica mora razkriti podrobnosti o svoji službeni poti. Zanimalo nas bo, zakaj se je foruma poleg ministrice Sanja Janković Hovnik udeležila še štiričlanska delegacija ministrstva za javno upravo. Konferenco bi ostale udeleženke spremljale tudi na daljavo. Sprašujemo se tudi to, kaj je delegacija v New Yorku počela tistih 14 dni in predvsem tiste dni, ko so se njihove uradne obveznosti končale. Na zastavljena vprašanja pričakujemo, da bo ministrica v roku treh delovnih dni predložila natančno poročilo o potovanju,« je dejal Reberšek.

Na seji KNJF pričakujemo tudi dodatna pojasnila o stroških najema zasebnih letal kabineta predsednika vlade. »V roku treh delovnih dni pričakujemo natančno poročilo z vsemi izvedenimi leti, in sicer podatke o lokaciji in namenu službene poti, seznamu potnikov, specifikacijo stroškov in pojasnilom, zakaj ni bila mogoča uporaba vladnega letala,« je še dodal poslanec Aleksander Reberšek.

Komisiji za nadzor javnih financ v NSi predlagamo, da po končani razpravi sprejme naslednje sklepe:

  1. Komisija za nadzor javnih financ poziva Ministrstvo za javno upravo, naj v roku treh delovnih dni predloži natančno poročilo o udeležbi delegacije Ministrstva za javno upravo na Visokem političnem forumu o trajnostnem razvoju v New Yorku. Poročilo naj vsebuje podrobno poročilo o dejavnosti posameznih članov delegacije po dnevih, navedbo razlogov za udeležbo in natančno specifikacijo stroškov.
  2. Komisija za nadzor javnih financ poziva Vlado, naj v roku treh delovnih dni predloži poročilo o vseh udeležencih Visokega političnega foruma o trajnostnem razvoju v New Yorku s strani Republike Slovenije z natančno specifikacijo stroškov ter utemeljitvijo, zakaj se je foruma udeležilo osem predstavnikov različnih ministrstev.
  3. Komisija za nadzor javnih financ poziva Vlado, da v roku treh delovnih dni predloži natančno poročilo o realizaciji javnega naročila male vrednosti »Najem poslovnega letala s posadko za potrebe letalskih prevozov«, št. 003074/2023, z dne 23. 5. 2023. Poročilo naj vsebuje točen opis vsakega posameznega leta (lokacija, namen, seznam potnikov in specifikacijo stroškov) s predložitvijo sprejetih izhodišč ter poročil skladno z Zakonom o Vladi Republike Slovenije ter utemeljitvijo, zakaj se za pot ni uporabilo letala v lasti Republike Slovenije (Falcon, Turbolet).
  4. Komisija za nadzor javnih financ poziva Vlado, da v roku treh delovnih dni predloži natančno poročilo o najemu zasebnih letal za poti predsednika Vlade v tujino za obdobje junij 2022 – september 2023. Poročilo naj vsebuje točen opis vsakega posameznega leta (lokacija, namen, seznam potnikov in specifikacijo stroškov) s predložitvijo sprejetih izhodišč ter poročil skladno z Zakonom o Vladi Republike Slovenije ter utemeljitvijo, zakaj se za pot ni uporabilo letal v lasti Republike Slovenije (Falcon, Turbolet).
  5. Komisija za nadzor javnih financ priporoča vladi, da v tridesetih dneh pripravi smernice oz. priporočila glede številčnosti uradnih delegacij, ki se udeležujejo uradnih obiskov ali različnih dogodkov v tujini.