Aleksander Reberšek: Neurejeno področje dolgotrajne oskrbe je ena naših največjih težav

DELI:
17.10.2019, NSi

»Dolgotrajna oskrba v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejena. V NSi to izpostavljamo kot eno največjih težav našega zdravstvenega in sistema socialnega skrbstva. Preprosto bi lahko rekli, da je sistem izjemno neurejen in nepregleden. Kot, žal, veliko področij v naši državi. Ravno to pa odpira neslutene možnosti za netransparentno in nesmotrno ravnanje z denarjem,« je v stališču poslanske skupine NSi na izredni seji državnega zbora povedal poslanec Aleksander Reberšek.

Opozoril je na to, da je Računsko sodišče vnovič revidiralo uspešnost zagotavljanja dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva tistim, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih. »Računsko sodišče meni, da skrb države za zagotavljanje pomoči vsem, ki jo potrebujejo, v obdobju, na katero se nanaša revizija, ni bila zadovoljiva. Kolegice in kolegi, se bo kdo ob tem zganil? Če rečemo to v Novi Sloveniji, ni pri Vladi nobenega efekta. Če to izpostavlja cela opozicija, še vedno nič. Se bo vlada sedaj, ko je Računsko sodišče jasno izpostavilo težavo, kaj odzvala? Glede na odgovor vlade ni veliko upanja. Veliko besed, a malo zavez,« je bil oster poslanec NSi.

Poudaril je tudi, da Računsko sodišče izrecno izpostavlja, da je stanje socialne oskrbe v Sloveniji kritično, saj država več kot 10 let ni izvajala potrebnih ukrepov. »V NSi sprašujemo: bo kdo za to odgovarjal? Naraščajoči trend prebivalstva bo stanje še poslabšal. Obstoječi sistem socialne oskrbe pa je po trditvah Računskega sodišča nevzdržen zaradi slabe kadrovske politike, nepravičnega oblikovanja cen in neenake obravnave uporabnikov,« je povedal Aleksander Reberšek.

Dodal je, da v NSi menimo, da je ključno slediti razvoju alternativnih ustanov za dolgotrajno oskrbo in zagotoviti širitev zdravstvene oskrbe. Ponuditi je treba storitve tudi na domu in v obliki sosedske oz. prostovoljne pomoči. »Na kratko: ljudje, ki so plačani za to, naj opravijo svoje delo. Do sedaj ga niso. Poslanci NSi podpiramo priporočila,« je bil še jasen poslanec NSi.