Aleksander Reberšek: Nepošteno je, da se ustvarjajo razlike med upokojenci

DELI:
27.01.2020, NSi

Poslanec Aleksander Reberšek je v svojem poslanskem vprašanju ministrici za delo izpostavil sistemsko napako zadnje novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je imela sicer pravi cilj in sicer povišanje odmernih odstotokov in posledično pokojnin. »A žal ste povišali pokojnine samo za tiste, ki se bodo upokojili po uveljavitvi zakona. Pa tudi to povišanje se bo uveljavljalo počasi, postopoma šest let. Še posebej so zadnji dve leti v neenakem položaju moški. Poleg tega pa bodo v neenakem položaju in prikrajšani tudi tisti moški, ki se bodo upokojili tekom šestletnega prehodnega obdobja,« je izpostavil poslanec NSi.

Ministrico je vprašal, kaj bo storila, da se odpravi prikrajšanost in krivica vsem omenjenim uživalcem starostnih, invalidskih in vdovskih pokojnin.

Izpostavil je, da je pokojninski sistem je pri nas popolnoma zgrešen. »Naši državljani so celo življenje trdo garali in delali, imajo pa sramotno nizke pokojnine, kar je narobe. Socialna pomoč nekoga, ki ni delal, je večja kot pokojnina nekoga, ki je 30 let delal, kar je zelo narobe. Z usklajevanjem pokojnin se razlike med upokojenci samo še povečujejo. Tisti, ki imajo že sedaj visoke pokojnine, dobijo veliko večje zneske, kot pa tisti, z nizkimi pokojninami, kar je zelo narobe. Pri rekordnem proračunu – preko 10 milijard, upokojencem povečujemo pokojnine za 3 €. Socialno podporo pa ste v zadnjem letu povečali za skoraj 30€, kar je spet zelo narobe. In tisto kar je najbolj narobe: Ustvarjajo se razlike med upokojenci! Današnji upokojenec prejema manjšo pokojnino, kot jo bo prejel bodoči upokojenec čez 6 let,« je izpostavil Aleksander Reberšek.

Za konec je podal še vprašanje, ki si ga moramo zastaviti vsi: »Kakšna bo prihodnost naših mlajših državljanov, ki pri 30 letih pa nimajo enega dneva delovne dobe. Kakšne bodo njihove pokojnine?«