Aleksander Reberšek: Kdaj bo država našla posluh do oseb s posebnimi potrebami?

DELI:
29.01.2019, NSi

»Kdaj in kako se bosta lotila naštetih in drugih zadev s področja staršev otrok s posebnimi potrebami? Kako in do kdaj bosta sistem posodobila tako, da bo resnično odgovarjal na potrebe otrok s posebnimi potrebami, njihovim staršem pa nudil podporo pri negi, ne pa še dodatno breme birokracije, čakanja in borbe za dosego pravic, ki jim pripadajo,« je spraševal Aleksander Reberšek ministrico za delo in ministra za zdravje.

Spregovoril je o številnih težavah, s katerimi se soočajo starši otrok s posebnimi potrebami in se v javnosti o tem veliko premalo govori. »Ti starši praviloma živijo v težkih razmerah in nosijo veliko breme. V mnogih primerih pretežko, da bi ga zmogli brez posledic nositi dlje časa. Po vsem kar so mi povedali starši otrok s posebnimi potrebami, ki so se obupani obrnili na našo poslansko skupino, je težav veliko,« je ministroma povedal poslanec NSi.

Izpostavil je premalo fizioterapevtskih obravnav, prenizko nadomestilo za izgubljeni dohodek, način dodeljevanja in prenizek znesek dodatka za nego, prenizko število plenic, ki pripadajo otroku s posebnimi potrebami na dan, itd.

Opozoril je tudi na elektronsko sporočilo, ki ga je pošteno šokiralo. »Večini staršem otrok s posebnimi potrebami se niža dodatek za nego otroka in s tem tudi možnost do nadomestila za izgubljeni dohodek. Kdo je to sprejel, na podlagi česa? To so milo rečeno spremembe sprejete iz fotelja in brez realnega vpogleda v življenje takih družin,« je povedal Aleksander Reberšek in dodal: »Odgovorni smo, da poskrbimo za sočloveka in mu omogočimo dostojno življenje. Vse besede so odveč, če ni dejanj.«

Celotno poslansko vprašanje in odgovor ministrov si lahko preberete TUKAJ.

<3

To poslansko vprašanje namenjam svojim prijateljem.Anitka, Luka, Larisa, Loti, Žiga, Tim, Luka in Boris. To niso samo otroci, ampak tudi starejši, ki imajo posebne potrebe. Kar pa je najbolj pomembno imajo veliko srce in zaslužijo si samo najboljše, kar jim življenje lahko nudi. <3

Objavil/a Aleksander Reberšek dne Ponedeljek, 28. januar 2019