Aleksander Reberšek: Kaj bosta naredila, da ob uvajanju tehnologij 5G zaščitite zdravje ljudi?

DELI:
18.11.2019, NSi

»Spoštovana ministra zagovarjam digitalizacijo saj ta prinaša manj birokracije, manj korupcije in več transparentnosti, ampak ne na račun zdravja. Name se obrača precejšnje število državljanov, ki imajo številne pomisleke predvsem zaradi morebitnih zdravstvenih tveganj, zaradi uvajanj tehnologije 5G,« je v poslanskem vprašanju ministru za zdravje in ministru za javno upravo povedal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Dodal je, da ga številni opozarjajo študije, ki izpostavljajo morebitna tveganja za zdravje. Bojijo se, da če pride do uvedbe 5G tehnologije bomo 24ur na dan, 365 dni na leto izpostavljeni 10-100x večjemu povečanju sevanja od obstoječega sevanja. Da se bo povečala bo gostota oddajnikov, ki bodo stacionirani na zelo kratkih razdaljah. Mnenja so, da omrežje 5G ne bo zamenjalo obstoječih brezžičnih tehnologij 3G in 4G, ampak bo še dodatno povečalo sevanje,« je dejal.

Poudaril je, da ga opozarjajo, da obstajajo tudi prepričljivi dokazi za osem različnih vrst poškodb, ki jih povzroča izpostavljenost elektromagnetnim poljem. Napadali naj bi naše živčne sisteme, motili hormonske sisteme, napadali celice naših teles in na ta način povzročali raka ter nižali moško in žensko plodnost.

»Spoštovana ministra sprašujem vaju kaj bosta naredila, da ob uvajanju novih tehnologij, ki so same po sebi dobrodošle, zaščitita tudi zdravje ljudi? Ne pozabimo, da je zdravje naše največje bogastvo in da je zdravje na prvem mestu,« je še povedal poslanec Reberšek.