AKTUALNA VLADA NADALJUJE NAPAD NA PODEŽELJE IN SLOVENSKEGA KMETA

DELI:
21.09.2023, NSi

Sprejeta sta dva zakona, s katerima aktualna vlada nadaljuje napad na podeželje in slovenskega kmeta. Zakon o zaščiti živali bo “kvalificiranim” prijaviteljem iz različnih nevladnih organizacij omogočil, da bodo lahko vstopali na kmetije, hleve in gospodarska poslopja. Bdeli bodo nad inšpekcijskimi postopki in nadzirali celo delo veterinarjev! Kot smo opozorili v NSi, pa je zakon napisan tako slabo, da na koncu dejanski mučitelji živali ne bodo kaznovani, saj bodo postopki pred sodišči žal padli zaradi “procesnih” napak.

»Zakon o zaščiti živali potrebujemo, o tem se vsi strinjamo. V predlogu zakona, ki je vložila koalicija pa so številna neskladja z ustavo in slovenskim pravnim redom. Z vidika skladnosti z ustavo je ZPS ugotovila pomembne pomanjkljivosti predlagane ureditve glede spoštovanja načela pravne države, enakosti pred zakonom, enakega varstva pravic, informacijske zasebnosti, itd. Gre za zakon z veliko pomanjkljivosti v normativni izvedbi in zakonskih rešitvah, ki so notranje neskladne in tako pomanjkljive, da so sporne z ustavno-pravnega vidika in zakonodajalec tega ne bi smel sprejeti,« je v razpravi opozorila poslanka dr. Vida Čadonič Špelič.

Kljub dobrim namenom ne uresničuje svojih prvotnih namenov – zaščititi živali. »Zakon mora obvarovati tistega, ki je nemočen. Zakon mora biti v praksi izvedljiv, mora pripeljati mučitelja živali pred sodišče, da bo za svoja dejanja tudi pravnomočno obsojen. Stroka je opozarjala, da so nekatere stvari v zakonu napisane narobe, a ji nihče ne prisluhne,« je poudarila poslanka.

Zakon o zaščiti živali mora po mnenju poslanke dr. Čadonič Špeličeve napisati stroka, zato, da prevzame odgovornost, saj ga bo tudi izvajala. »Moramo stremeti k višji zaščiti živali in stroka (pravni, veterinarski in kmetijski) bi k temu pripomogla,« je bila jasna.

Z drugim zakonom pa se omejuje članstvo v organih Kmetijsko gospodarske zbornice (KGZS) članom političnih strank. Gre za ustavno sporno določbo, smo pa tega vajeni – po zgledu nacionalne RTV bo aktualna vlada sedaj “depolitizirala” še KGZS. Skrbi pa napoved, da bo v naslednjih mesecih v DZ prišel nov zakon, ki bo kmetijski zbornici odvzel še javno kmetijsko svetovalno službo.

Obema zakona smo v NSi odločno nasprotovali.

Kaj je v soočenju o zakonu o zaščiti živali s predstavnico predlagateljev zakona povedala poslanka dr. Vida Čadonič Špelič za portal N1 si oglejte tukaj: