JOŽEF HORVAT: TA VLADA ZA RAZISKAVE IN RAZVOJ NAMENJA 10 MILIJONOV EVROV VEČ

DELI:
02.09.2020, NSi

»Rebalans je pravzaprav ponovna uskladitev predvidenih odhodkov in prihodkov in res pred nami ostanejo samo še trije meseci in gre praktično za uskladitev številk z realnim stanjem. Realno stanje pa je narekovali predvsem ukrepi, s katerimi smo blažili posledice Covid 19. Ta rebalans nikakor ne odraža ekonomske ali pa razvojne politike ali pa obrambne politike te vlade. Počakajmo na leto 2021, mislim, da bo takrat razprava nekoliko bolj konstruktivna in tudi vsebinska,« je v oddaji Odmevi povedal vodja poslanska skupina NSi Jožef Horvat.

Poudaril je, da je na koordinaciji vodij poslanskih skupin koalicije, izpostavil problematiko nezadostnega financiranja lokalnih medijev, ki izvajajo programe posebnega pomena. »Vsi ostali moji trije kolegi iz koalicije so se strinjali, da moramo te zadeve popraviti in to bo tudi urejeno. Dobro pa je tudi povedat, da bo pa zdravstvo dobilo 72 procentov več kot je bilo načrtovano in da za raziskave in razvoj dajemo v našem rebalansu 2020 več kot je dala Šarčeva vlada v rebalansu 2019,« je dejal vodja poslanske skupine NSi in to podprl s številkami. 272 milijonov je za to namenjenih v rebalansu 2020, 262 milijonov pa jih je bilo v rebalansu 2019.

Jožef Horvat je poudaril tudi, da smo z ukrepi te vlade rešili okrog 270 tisoč delovnih mest. Opozicijska kolega v  studiu pa je tudi vprašal, ali imamo absorpcijske sposobnosti, da za aktivno politiko zaposlovanja absorbiramo 50 milijonov. »Veste kako gre, naprej razpisi, razpis mora biti toliko času odprt in potem morate denar potrošit. Mora priti do tako imenovane fakturirane realizacije. Časa ni dovolj. Zato je zelo pomembno, da se zavedamo, da smo danes septembra,« je izpostavil in dodal, da gospodarstvo zelo pozdravlja ukrep subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo doma.