9. Kongres NSi minil v predstavitvi konkretnih ukrepov za reševanje težav ljudi in kriznih situacij

DELITE TA
PRISPEVEK
21.11.2015, NSi

MTKongres2015V Dravogradu je danes potekal 9. Kongres NSi, ki se ga je udeležilo preko 500 delegatov ter članov in simpatizerjev stranke. Geslo tokratnega kongresa je bilo Konkretno za ljudi, vsebinsko pa je bil tokratni kongres posvečen predvsem dvema reformama, ki ju je stranka pripravila na področju davkov in zdravstva. Delegati so bo robu kongresa obravnavali in sprejeli tudi več kongresnih izjav, ki si jih lahko v celoti preberete TUKAJ. Izjavo z naslovom Konkretni ukrepi za nižje davke, ter izjavo posvečeno zdravstveni reformi z naslovom Konkretni ukrepi za varno zdravje. Poleg tega je kongres sprejel še nujni kongresni izjavi, ki jasno odsevata stališče krščanskih demokratov do nameravane redefinicije družine in zakonske zveze ter begunske krize, ki smo ji priča v zadnjih mesecih.

Ljudmila Novak: Sprejemati moramo ukrepe, ki bodo najprej zavarovali naše državljane

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v svojem govoru dejala, da nam svet v današnjih časih prinaša številne težave , ki so hkrati izziv za prihodnost. Za njihovo premagovanje po njenem mnenju potrebujemo predvsem enotnost in povezanost.

Glede dogajanja v slovenski politiki je predsednica NSi dejala, da proračun, ki ga je predložila vlada ni naravnan razvojno in ne temelji na strategiji razvoja Slovenije 2014 do 2020, saj ta strategija še sploh ni izdelana.

“Tako je vlada pri sestavljanju proračuna na pogajanjih z različnimi uporabniki proračuna popuščala tistim, ki so močni v svojih zahtevah in grožnjah. Tako se je vlada izognila morebitnim stavkam. Iz proračuna pa niso razvidne morebitne in prepotrebne strukturne reforme, ki bi zmanjšale javno porabo oz. racionalizirale delovanje drage države in javne uprave,” je še pojasnila.

Sprejemati moramo ukrepe, ki bodo najprej zavarovali naše državljane

V zvezi z migrantsko krizo, je predsednica NSi dejala,  da se je EU tega problema, ki ga je delno tudi sama ustvarila, lotila na napačnem koncu. “Vsem ljudem privoščimo, da bi bolje živeli. Vsem ljudem privoščimo, da bi živeli v miru in blagostanju. Vsem otrokom tega sveta privoščimo, da bi imeli srečno otroštvo in upanje v lepšo prihodnost. Vse to pa privoščimo tudi našim državljanom in našim otrokom. Naši ljudje na najbolj obremenjenih mestih morajo živeti naprej in čim bolj normalno opravljati svoje vsakdanje obveznosti. Zato morata Slovenija in EU sprejemati ukrepe, ki bodo najprej zavarovali domače, torej naše in evropske državljane, je dejala in posvarila:

“Ob vsej dobronamernosti, humanitarnosti in sočutju Slovencev, pa nam postaja čedalje bolj jasno, da na takšen način ne bo šlo v nedogled. Vsi se sprašujemo, do kdaj še. Koliko migrantov bo še šlo čez naše ozemlje in kdaj bosta Nemčija in Avstrija zaprli meje. Upam, da bomo to izvedeli pravočasno in da bodo tudi druge balkanske države zaustavile ta tok že na svojih mejah. Sicer pa menim, da EU ta problem rešuje prepočasi in premalo učinkovito.”

Ob tem je spomnila tudi na teroristične napade v Parizu, ki so pretresli Evropo in svet. Ali bodo te resne grožnje povezale države v boju proti terorizmu, da bodo bolj odločno ukrepale?,« se je vprašala predsednica NSi in dodala:

“Ogrožen je ves svet. Pred terorizmom ni več nihče varen. Tudi Slovenija ne. Ni potrebno, da bi bili panični, brezskrbni pa tudi ne smemo biti. Se bodo velesile vendar poenotile v svojih načrtih in skupaj učinkovito ukrepale ali bo še naprej vsaka država delovala v svoji smeri in za svoje interese? Skupni sovražnik je zlo. Zato je potrebna enotnost pri premagovanju zla in parcialni interesi posameznih držav ne bi smeli biti v ospredju!”

Celoten govor predsednice NSi Ljudmile Novak si lahko preberete TUKAJ.

Celoten videoposnetek 9. Kongresa NSi si lahko ogledate spodaj:

Jožef Horvat: Če ostanemo zunaj mini schengena, se mora Cerarjeva vlada posloviti z Gregorčičeve

“Tukaj smo se zbrali zato, da en drugega spodbudimo pri našem političnem delovanju in da bolj jasno profiliramo Novo Slovenijo, politiko krščanskih demokratov v političnem spektru Slovenije,” je v izjavi novinarjem pred začetkom kongresa dejal Horvat. Dodal je, da želijo predstaviti konkretne ukrepe, zato je geslo kongresa Konkretno za ljudi. V svojem govoru je dejal, da v primeru, da bi Slovenija pri  vzpostavitvi mini schengna ostala zunaj tega območja, potem bodo v NSi “zelo glasno zahtevali, da se mora vlada posloviti z Gregorčičeve,” je bil odločen Horvat, ki je te besede ponovil tudi v kongresnem nagovoru.

Matej Tonin: NSi zagotavlja varnost in stabilnost

NSi bo Sloveniji danes pokazala, kar država potrebuje – to je varnost, je dodal vodja poslanske skupine Matej Tonin. “NSi zagotavlja stabilnost tako na področju vrednot kot ekonomske politike. “To je največ, kar lahko damo Sloveniji,” je prepričan.

Slovenija v času, ko jo pretresajo različne krize, hlepi po strankah, ki bi zagovarjale prave, tradicionalne vrednote in ekonomske politike, ki res delujejo in ki ustvarjajo delovna mesta. Takšna je po njegovem prepričanju tudi davčna reforma, ki jo predlagajo v NSi. Nasploh pa je današnji kongres posvečen temu, da izrazijo podporo vrednotam, na katerih je nastala zahodnoevropska civilizacija, je pristavil Tonin.

V kongresnem nagovoru se je Tonin dotaknil tudi skorajšnjega referenduma o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Kot je poudaril, bodo storili vse, da zavarujejo vrednote tudi v smislu družinske politike. “Na tokratnem referendumu se borimo za pravico otrok do matere in očeta,” je pojasnil. Tudi poslanka Iva Dimic se je zavzela za višje vrednotenje družine.

Lojze Peterle: Evropa mora različne krize razumeti kot skupen problem

Kongres se je posvetil drugemu aktualnemu dogajanju v državi, med drugim problematiki migracij. Poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle je v zvezi s tem med drugim poudaril, da bo Evropa uspešna in učinkovita le tedaj, ko bo ključne izraze krize razumela kot skupen problem.

Glede ideje o vzpostavitvi novega oz. malega schengna je dejal, da ga ne bo čudilo, če bo do tega prišlo. To je, kot je dejal, ideja tistih, ki hočejo, da je Evropa učinkovita, in to tudi na zunanji meji. Dodal je, da mu bo žal, če bi do tega prišlo, saj bi to pomenilo, da zdajšnja Evropa ni sposobna izvajati nekaterih temeljnih funkcij.

Jernej Vrtovec: Vlada mora paziti, da ne zakocka države

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v nagovoru ocenil, da je odziv vlade v begunski krizi izredno medel in izrazil bojazen, da “tokrat kockajo z državo”. Ocenjuje, da so šteti dnevi, ko bodo za migrante želene države še omogočale migracije. Meni, da mora vlada v skladu s schengenskimi pravili nemudoma začeti s postopki zapiranja meje s Hrvaško za ekonomske migrante, sicer mora sprejeti odgovornost in, “preden zakocka državo”, ponuditi odstop.

Še ena osrednjih tem tokratnega kongresa  je bil strankin predlog zdravstvene reforme. V okviru razprave bo NSi še predstavila programski dokument, v katerem bo natančneje predstavljen njihov pogled na to področje. V Sloveniji po besedah podpredsednika NSi Jožefa Horvata nujno potrebujemo zdravstveno reformo. NSi ima zahvaljujoč svojim in strokovnim zunanjim sodelavcem, to reformo “praktično” pripravljeno, a stranka po njegovih besedah ta trenutek nima še dovolj politične moči, da bi jo lahko realizirala. Bodo pa, tako Horvat, na primeren način poskušali motivirati vse politične sile v parlamentu in v vladi, da bi dokazali, da so njihovi ukrepi dobri in da jih bo sprejela tudi koalicija.

Robert Ilc: Namesto gneva, raje tekmujmo v dobrih idejah

Glavni tajnik NSi Robert Ilc je v kongresnem nagovoru NSi ocenil kot stranko pozitivnega pogleda. “V nas ni gneva in sovraštva do aktualne oblasti. Tekmujemo lahko le v idejah,” je poudaril. Svoje predvolilne obljube NSi uresničuje in je vse bolj stranka vsebine, ne pa praznih parol, je še dejal Robert Ilc.