30 let krščanske demokracije: Zavezani prihodnosti

DELI:
09.03.2019, NSi

»Začelo se je 10. marca leta 1989. Slovenski kristjani in tisti, ki prisegajo na demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, so se odločili aktivirati in prispevati k preobrazbi slovenske družbe,« je v svojem govoru na slovesnosti ob 30. obletnici krščanske demokracije v Sloveniji dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Kot je dejal, se z zadovoljstvom spominjamo prehojene poti in dodal: »Predvsem pa se želimo ukvarjati s prihodnostjo in s tem, kako bodo ljudje naprej živeli.« Spomnil je, da smo krščanski demokrati v zgodovini v kritičnih trenutkih vedno potegnili prave poteze in imeli voditelje na pravih mestih.

»Lojze Peterle je skupaj s svojimi političnimi somišljeniki izpolnil tisočletne sanje Slovencev in bo vedno zapisan kot eden ustanovnih očetov samostojne neodvisne Slovenije. Dr. Andrej Bajuk je v kritičnih časih zmanjšal zaostanek v pogajanjih z EU, da je Slovenija leta 2004 končno lahko stopila v unijo in prevzela evro, Ljudmila Novak pa je v težkih časih krščansko demokracija vrnila nazaj na politični zemljevid Slovenije,« je zbranim v Festivalni dvorani na Bledu dejal Tonin.

Svoboda, pravičnost in varnost so naše korenine

Kot ključne vrednote, ki gradijo krščansko demokracijo je izpostavil svobodo, pravičnost in varnost. »Te krščansko demokratske vrednote so naše korenine, ki drevo krščanske demokracije držijo pokonci tudi v najhujših viharjih,« je pojasnil predsednik NSi.

Visokemu gostu, kandidatu Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije Manfredu Webru pa je Tonin dejal: »Dragi Manfred, naj ti pred to polno dvorano in vso slovensko javnostjo sporočim: si naš človek. Ponosni smo nate, na tvojo držo odločnega kristjana in politika z jasno vizijo prihodnje Evrope. Verjamemo, da boš znal obvladati naraščajoče leve in desne populizme ter ponovno združil Evropo v bolj učinkovito, bolj pravično in bolj varno skupnost, skratka v boljšo Evropo.

Tonin: NSi bo odprta za dialog z vsemi, ki želijo dobro Sloveniji

Svoj nagovor je Tonin zaključil z naslednjimi besedami: »Nova Slovenija bo odprta za dialog z vsemi, ki želijo dobro Sloveniji. Prihodnost je odvisna od naših dobrih rešitev, za katere moramo najti zaveznike, da jih spravimo v življenje. Ljudem želimo ponuditi upanje, širjenje strahu nas ne zanima. Imamo velike cilje. Zgraditi želimo varno, gospodarsko močno in zeleno Slovenijo. Za nami je dolga pot, pred nami pa čas izzivov. Prihodnosti se ne bojimo, pripravljeni smo jo soustvarjati v Sloveniji kot tudi v Evropi. Prihodnost je na strani krščanske demokracije.«
Celotni govor Mateja Tonina si lahko preberete TUKAJ.

Manfred Weber: Potrebujemo združeno in boljšo Evropsko unijo

Današnje slovesnosti se je udeležil tudi glavni kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah Manfred Weber, ki je v nagovoru dejal, da krščanske demokrate združujejo vrednote za prihodnost družbe. Ob tem je izpostavil, da je krščanska demokracija v zadnjih desetletjih za evropske državljane dosegla združitev v svobodi in miru. Evropa se mora po Webrovem prepričanju ubraniti nacionalistov in populistov, ki jo rušijo in razdvajajo narode. Spomnil je na težave, ki jih ob brexitu doživljajo v Veliki Britaniji. »Poglejte k prijateljem Britancem, ki zaradi brexita vsak dan doživljajo gospodarsko nestabilnost in politični kaos. Zato je bolje ostati skupaj in EU izboljšati!« je dejal Weber.

 

Peterle: Prispevali smo k zgodovinskemu premiku in imamo vizijo evropskega razvoja

Evropski poslanec Lojze Peterle je v svojem govoru izpostavil, da se s hvaležnostjo spominjamo tistih, ki so pred 30 leti razumeli klic časa in se odločili, da ustanovijo slovenske krščanske demokrate, ki so bili zmagovita stranka slovenske pomladi, zato so tudi prevzeli nekatere ključne odgovornosti na poti v osamosvojitev.

»Mislim, da smo takrat dokazali, kako se stopi na pravo stran za prave zadeve, takrat smo prispevali k zgodovinskemu premiku v Sloveniji, k demokratizaciji, k osamosvojitvi, pa tudi k evropski perspektivi,« je dejal Peterle. »Smo stranka, ki ima lastno vizijo evropskega razvoja, ki je sožitna, ki razvija visoko politično kulturo. Mislim, da so to zadeve, s katerimi smo lahko pogumni glede evropske in slovenske politične prihodnosti,« je še dejal Peterle.
Celotni nagovor Lojzeta Peterleta si lahko preberete TUKAJ.