TADEJA ŠUŠTAR: FINANCIRANJE SLOVENSKEGA FILMA NAJ SE SPROSTI

DELI:
11.12.2020, NSi

Dnevni red nujne seje odbora za kulturo se je glasil »Za takojšnjo odpravo finančne in programske blokade slovenske filmske in avdiovizualne produkcije in urgentno zaščito filmskih delavcev.« Poslanka NSi Tadeja Šuštar je v uvodu povedala: »Avdiovizualne vsebine so v tem času osrednja kulturna dobrina, ki jo lahko spremljamo glede na to, da so kulturne prireditve in dogodki po večini odpovedani.« Dodala je, da ima film pomemben učinek na gospodarstvo, saj ima produkcija filmov multiplikativne učinke in velik potencial tudi za gospodarsko okrevanje po epidemiji.

V nadaljevanju razprave je opozorila na birokratske zaplete s katerimi se ukvarjajo kulturniki in omenila prizadevanja NSi za rešitev: »Prav o tej temi je postavil poslansko vprašanje kolega Jože Horvat ministru Alešu Hojsu na oktobrski redni seji Državnega zbora. Minister Hojs je zatrdil, da se bodo birokratske težave, ki jih je v poslanskem vprašanju izpostavil Jože Horvat, uredile. Pa se niso.« Koalicijske stranke so v ponedeljek poslale zahtevo predsedniku vlade, naj se financiranje slovenskega filma sprosti in nameni več sredstev.

Poslanka je razpravo zaključila: »V Novi Sloveniji se torej zavzemamo za takojšnjo rešitev. Pomembno je, kot sem že na prejšnjih sejah poudarila, da se dogovori spoštujejo. Slediti moramo načelu Pacta sunt servanda.«