NSi išče podporo za zakon, ki bi skrajšal čakalne vrste v zdravstvu

DELI:
13.02.2020, NSi

Vodstvo NSi je društvu Spominčica in Društvu za zdravje naroda danes predstavilo interventni zakon o skrajševanju čakalnih vrst, ki bi z vključitvijo vseh prostih kapacitet zmanjšal čakalne vrste v zdravstvu.

Predstavniki društev so se strinjali, da je javno zdravstvo prioriteta in da je potrebno poiskati vse razpoložljive vire, da bi zmanjšali čakalne vrste. Rešitve, ki jih predlaga zakon podpirajo, danes pa so dodali tudi nekaj svojih predlogov, kako zakon izboljšati in še dodelati. Izpostavili pa so tudi problem sistema zdravstvene nege, saj morajo ponekod bolnišnice in drugi zdravstveni zavodi že zapirati svoje oddelke, ker nimajo osebja, ki bi nudilo zdravstveno nego. Opozorili so tudi na to, da je celoten zdravstveni sistem potreben modernizacije.

Poslanska skupina NSi je sicer v preteklih dneh predlog zakona predstavila tudi nekaterim poslanskim skupinam, zastopnikom pacientovih pravic ter zvezi društev upokojencev Slovenije. Kot je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat, so odzivi strokovne javnosti pozitivni, med parlamentarnimi strankami pa so odzivi za zdaj različni.

Jožef Horvat: Čakalne dobe so aktutni problem našega zdravstva

»Predstavniki poslanske skupine NSi smo se srečali z večjimi organizacijami in predstavili predlog zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema. Prvo srečanje je bilo z zastopniki pacientovih pravic, ki so zelo jasno izpostavili, da so čakalne dobe akutni problem v Sloveniji in da druge rešitve razen našega zakon ne poznajo. Dobili smo njihovo podporo. Srečali smo se z vodstvom ZDUS-a, ki je zakonu naklonjen. Od njih pričakujemo povratne pisne dopolnitve. Prav tako smo obiskali tudi poslanske skupino SD, LMŠ, SAB in SDS. Odzivi so različni. Verjamemo, da bo razprava na odboru konstruktivna in da bo zakon dobil zadostno podporo. Danes smo se srečali z društvom za Zdravje naroda in društvom Spominčica. Zakon podpirajo, saj ugotavljajo, da druge rešitve za skrajševanje čakalnih vrst ni,« je v izjavi za javnost še pojasnil vodja poslanske skupine NSi.