IN MEMORIAM: Ivan Oman (1929 – 2019)

DELI:
18.08.2019, NSi

Sporočamo žalostno vest, da je v 90. letu starosti umrl Ivan Oman, velik domoljub ter soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze. Bil je eden izmed ključnih ljudi pri demokratizaciji in osamosvajanju Slovenije. Sodeloval je pri v vseh večjih dogodkih demokratizacije in osamosvajanja Slovenije. Na svoji kmetiji je novembra leta 1989 gostil srečanje, na katerem je bila dogovorjena ustanovitev Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je izpeljala osamosvojitev Slovenije.

Leta 1996 je prejel državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

 

Poslovil se je Ivan Oman, eden izmed očetov samostojne Slovenije. Bil je izjemen človek. Ko je prišel čas za dejanja, ni okleval. Ko je prišel čas za jasne misli, se ni bal. Domovino je nosil v srcu in domovina mu bo večno hvaležna. Bog mu daj večni mir in pokoj. pic.twitter.com/lkD3JDFnMr

Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je bil Oman kot kandidat Demosa izvoljen za člana predsedstva Slovenije, v katerem so bili še Ciril Zlobec, Matjaž Kmecl, Dušan Plut in Milan Kučan. To funkcijo je opravljal do leta 1992. V letih 1992‒1996 je bil na listi Slovenskih krščanskih demokratov izvoljen za poslanca prvega sklica državnega zbora. Po izteku mandata se je poslovil od aktivne politike, a vendar kot starosta ostal pomembna osebnost slovenske pomladi.

Ivan Oman je leta 2018 prišel pozdravit člane NSi tudi na poletni tabor v Ajdovščini, kjer mu je predsednik NSi Matej Tonin izročil priznanje NSi za življensko delo.

Opozarjal, da bi politiki morali biti bolj enotni
Ivan Oman je v jeseni svojega življenja večkrat opozoril, da slovenski prostor ovira zlasti neenotnost slovenske politike. Kot je dejal, je povsem običajno, da se stranke pred volitvami spopadejo za mandat. Toda ko so volitve končane, bi morale “zakopati bojno sekiro” in delati v korist države. V Sloveniji pa opozicija, naj bo leva ali desna, ne prenese poraza na volitvah in skuša vladajočim porušiti vse, česar se lotijo.

Prav tako je še vedno preveč razprtij med ljudmi. “Dokler se bomo Slovenci zmerjali z izdajalci in banditi, bomo vsak na svoji strani prepada. Na žalost to zmerjanje še kar traja,” je opozoril. Če pa bi se bili pripravljeni pogovarjati o dogajanju v polpretekli zgodovini in če bi vsaka stran obžalovala storjene zločine je sprava možna, ” je v pogovoru z dijaki poljanske gimnazije leta 2014 še dejal Ivan Oman.

Njegovim bližnjim izrekamo iskreno sožalje.

Naj počiva v miru.