Matej Slapar postal župan Kamnika, Jože Papež slavil v Žužemberku

DELI:
03.12.2018, NSi

Presenečenje drugega kroga lokalnih volitev je med kandidati za župane NSi pripravil Matej Slapar, ki je v Kamniku premagal Igorja Žavbija iz LMŠ, ki je kamniško občino kot podžupan vodil začasno. Volilna udeležba je bila 44,16-odstotna, Slaparja pa je podprlo dobrih 60 odstotkov glasov.

Rezultate volitev je v volilnem štabu Mateja Slaparja pričakal tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je ocenil, da so v Kamniku dobili epski dvoboj. »Ta županska tekma vrača zaupanje v demokracijo, saj je Matej Slapar z majhno ekipo entuziastov premagal mašinerijo vladne in lokalne elite. Matej Slapar je tekmoval s kandidatom, ki so ga podpirali predsednik vlade, ministri, poslanci in drugi lokalni vplivneži . A danes so zmagali ljudje in zmagal je kandidat, ki je od začetka verjel, da na volitvah zmagujejo ljudje, zagnanost in ne denar,« je povedal.

Slapar: Kamnik želim oživiti in izboljšati infrastrukturo

Matej Slapar, ki v lokalni politiki aktivno deluje že 15 let, je med prioritete svojega županovanja umestil močno gospodarstvo, razvoj turizma, razvoj lokalne samopreskrbe, kakovost bivanja za vse Kamničane ter skrb za mlade in starejše.  Izpostavil je, da se bo spoprijel z načrtom obnove dotrajanih občinskih cest in spremljajoče infrastrukture ter izborom izvajalca del za gradnjo osnovne šole Frana Albrehta. Pričakuje, da mu bo za šolo uspelo pridobiti tudi del državnih sredstev. Takoj namerava izpolniti obljube s področja športnih novogradenj, najprej bosta na vrsti nogometno igrišče z umetno travo in pokriti olimpijski bazen, ki naj bi ga gradili s pomočjo javno-zasebnega partnerstva. V tem mandatu namerava urediti zanemarjeno območje nekdanje Smodnišnice, graditi rekreacijske in kolesarske poti ter oživiti mestno jedro.

Novega župana pa je dobila tudi občina Žužemberk, kjer je s 57 odstotki podpore zmagal Jože Papež in s tem premagal Franca Škufco, ki je občino vodil preteklih 5 mandatov. Kot je dejal novi župan, se zavzema za boljši razvoj turizma, manjši komunalni prispevek za podjetnike in obrtnike ter za čimprejšnje končanje gradnje suhokrajinskega vodovoda.