Evropska poslanca obiskala Dolenjsko

DELI:
27.02.2009, NSi
Evropska poslanca iz vrst NSi Lojze Peterle in Ljudmila Novak sta danes v spremstvu najmlajšega kandidata NSi za evropskega poslanca Klemna Žumra obiskala Dolenjsko. Med drugim je namen obiska spoznati težave dolenjskega gospodarstva, saj so se evropski poslanci znašli pred izzivom, kako odgovoriti na gospodarsko krizo, je povedal Peterle.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu pojasnila predsednica NSi, evropska poslanka in vnovična kandidatka za to mesto Ljudmila Novak, se je NSi resno lotila kampanje za junijske evropske volitve, čas, ki ostaja do njenega začetka, pa želijo kandidati NSi izkoristiti za obiske vseh slovenskih regij.

Namen vodstva stranke je, da kandidati za poslance evropskega parlamenta na terenu spoznajo, kako ljudje dojemajo prednosti priključitve evropski uniji in kako lahko sedanja evropska poslanca, Peterle in Novakova, v regijah pomagata pri izpeljavi določenih projektov oz. tam spoznata težave, s katerimi se srečuje slovensko gospodarstvo, šolstvo in družba, je dejala.

Po Peterletovih besedah, med današnjim obiskom več časa namenjajo dolenjskim podjetjem, obisk so začeli v trebanjskem Trimu, gospodarskim subjektom pa so namenili posebno pozornost, ker menijo, da bo v prihodnje delo evropskih poslancev tesno povezano z gospodarsko krizo in njenim reševanjem.

Obiskali so tudi novomeško fakulteto za informacijske študije, saj pri NSi podpirajo razvoj novomeškega visokega šolstva. Med današnjim obiskom so se ustavili še v regijskem centru za ravnanje z odpadki, na novomeški škofiji, na radiu Krka, v Dolenjskih Toplicah in v Šentjerneju. Nato so se v novomeškem hotelu Krka udeležili evropskega večera, Peterle pa je zvečer v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu z orglicami nastopil na jubilejnem, 10. festivalu ustnih harmonik Ah, te orglice.


Klemen Žumer je povedal, da ga v vlogi kandidata za evropskega poslanca zanima, kakšne so možnosti, priložnosti in stanje med dolenjsko mladino. Z današnjim obiskom bo spoznal Dolenjsko, njene potrebe pa bo lahko tako kot bruseljski uradnik, ki ima stike z ljudmi, ki sooblikujejo regionalno politiko in kot morebitni poslanec, bolje zastopal, je povzel.

Glavni nosilec liste NSi za evropske poslanske volitve je enako kot pred petimi leti Lojze Peterle, na drugem mestu je Ljudmila Novak, tretji in najmlajši kandidat je ekonomist, ki je kot evropski uradnik zaposlen v Bruslju, Klemen Žumer.

 
/povzeto po STA/
 
[nas_custom_gallery]