Izjava za javnost: Mlada Slovenija: «Mladi forum SD za dvig cene bonov neupravičeno krivi nekdanjo ministrico Marjeto Cotman«

DELI:
08.01.2009, NSi

Mlada Slovenija – podmladek NSi se ne strinja z Mladim forumom SD, da je za dvig cen bonov kriva nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman in jo neupravičeno krivi in obtožuje za nastalo situacijo.
Ministrica Cotmanova je poleti leta 2008 z razpisom res določila večjo vrednost študentskega kosila na 7 EUR. Toda, pri tem se Mladi forum SD ne zaveda dejstva, da je bila poleti leta 2008 finančna slika precej drugačna kot pa decembra 2008. V omenjenem obdobju, ko je izšel razpis, v Sloveniji še ni kazalo, da bo finančna kriza tako globoka in da utegne prizadeti predvsem najšibkejši del prebivalstva, med drugim tudi študente. V tistem obdobju je bila konjuktura in visoka gospodarska rast. Zato, je povsem razumljivo, da je nekdanja ministrica z razpisom gostincem dala možnost povišanja vrednosti študentskega kosila, saj jo je k temu prisililo zvišanje cen prehrane.

Dejstvo je, da so zadnje (novoletno) povišanje cen vrednosti študentskega kosila ponudniki študentske prehrane izkoristili predvsem za povečanje dobička na najšibkejših. V teh dneh smo namreč priča deflaciji. Če je bilo povišanje cen upravičeno v času inflacije, povišanje cen ne more biti upravičeno v času deflacije.

Ob tem ne smemo pozabiti, da bi lahko novi minister ukrepal tako, da bi najdražje ponudnike študentske prehrane enostavno izključil iz ponudbe, ki so jo podali z razpisom. Na ta način do povišanja cen bonov ne bi prišlo.

V Mladi Sloveniji – podmladku NSi tudi ne vidimo razloga, zakaj ministrstvo ne bi ponovilo razpisa in določilo nova pravila za ponudnike študentske prehrane, kajti stvari so se zaradi finančne krize drastično spremenile. Podražitev cen študentske prehrane bodo v finančni krizi veliko bolj prizadele študente, kot pa gostince.

Ministrstvo lahko zaščiti finančni položaj študentov tako, da zviša subvencijo za študentski bon. Še več pa lahko naredi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Na tem mestu se strinjamo s pobudo Mladega foruma, vendar želimo, da finančna sredstva za prodani bon oziroma subvencijo v višini 1 EUR, prispeva celotna skupina Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), ki ima največ denarja.

V Mladi Sloveniji menimo, da si študentje ne zaslužijo takih cen študentskih bonov, ki so prišle v veljavo s 1. januarjem. Zato ponovno pozivamo študentske organizacije in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da prevzamejo odgovornost za nastalo situacijo in nemudoma stopijo skupaj ter takoj začnejo pogovore o znižanju študentskih bonov na raven, ki je bila v veljavi pred novim letom.