MSi je zgrožena in ogorčena nad zvišanjem cen študentskih bonov

DELI:
05.01.2009, NSi

Danes sta na novinarski konferenci Mlade Slovenije (MSi) – podmladka Nove Slovenije generalni sekretar Jernej Vrtovec in svetovalec za študentske zadeve MSi Marko Limbek, predstavila stališče podmladka do podražitve študentskih bonov.

Mlada Slovenija – podmladek NSi je zgrožena in ogorčena nad zvišanjem cen študentskih bonov. Draženje študentskih bonov je nesprejemljivo, saj ne omogoča kakovostne prehrane za vse študente. Opozarjamo, da je topel obrok na študentski bon večkrat edini topel obrok, ki si ga študent lahko privošči. Zato Mlada Slovenija Vlado RS in študentske organizacije v Sloveniji poziva, da takoj stopijo skupaj in nemudoma spremenijo cene študentskih bonov, na reven, ki je bila v veljavi pred novim letom.

 

Finančna in gospodarska kriza je pred vrati. Finančno krizo bodo nedvomno občutili tudi študenti, ki se že tako težko finančno prebijejo skozi mesec. Bojimo se, da bo gospodarska kriza, tako kot vse krize doslej, najbolj udarila po denarnici in po žepu najbolj občutljive družbene skupine, kot so v prvi vrsti študenti. V povprečju se je namreč cena bonov zvišala kar za 40 odstotkov. To pa se v denarnici študenta, ki mora poleg prehrane plačati tudi bivanje in ostale stroške študija, zelo pozna.

V Mladi Sloveniji zahtevamo, da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, vzame pod strog nadzor vse ponudnike bonov. Glede na to, da so ponudniki študentske prehrane zvišali cene bonov, bi moralo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, tudi zvišati subvencijo. Zato smo začudeni, da ministrstvo na ta način ni ukrepalo. Prav tako mora ministrstvo razpisati nov razpis z novimi in jasnimi pravili, glede cen študentskih bonov in zbiranja ponudnikov.

Mlada Slovenija – podmladek NSi tudi poziva študentske organizacije, da končno začnejo delati v korist študentov. Glede na to, da imajo študentske organizacije dovolj finančnih sredstev, bi lahko ŠOU pri prodaji bonov založil razliko, ki je nastala po tej podražitvi s strani ponudnikov. Na ta način bi ŠOU pokazal, da je organizacija, ki deluje v korist študentov in da ni namenjena sama sebi.

V Mladi Sloveniji smo začudeni nad funkcionarji ŠOU Ljubljana, ki trdijo, da na zvišanje cen bonov nimajo vpliva in da se te cene bonov ne bodo spremenile vse do leta 2010. Prejšnja leta smo bili priča, kako se je ŠOU v Ljubljani ob vsaki polemiki glede kakovosti življenja študentov hitro odzval in celo soorganiziral študentske proteste. Zato je taka razlaga ministra za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani, predvsem prelaganje odgovornosti in kaže na nezainteresiranost in nesposobnost ŠOU Ljubljana, da bi delovala in se borila za pravice študentov. Kaže pa tudi na to, da se je ŠOU obnašal precej drugače do prejšnje vlade kot pa se obnaša do sedanje.