VLADNI ZAKON O SISTEMU PLAČ V JAVNEM SEKTORJU JE POLN NEZNANK IN POMANJKLJIVOSTI

DELI:
14.10.2024, NSi

Na seji odbora za notranje zadeve je poslanka NSi Vida Čadonič Špelič ostro kritizirala vladni predlog plačne reforme, ki po njenem mnenju izključuje lokalne skupnosti, spregleda ključne sindikate in je pripravljen brez ustrezne strokovne podlage.

Poslanka Čadonič Špeličeva je v svoji razpravi opozorila, da vlada z neupoštevanjem pripomb lokalnih skupnosti in prehitro obravnavo zakona zanemarja pomembne deležnike, ki bodo neposredno vplivani s plačno reformo. “Vlada je skrajšala rok za pripombe občinam na zgolj sedem dni, kar je povsem nesprejemljivo. Zdi se, kot da je lokalna samouprava obravnavana kot drugorazredna,” je ostro poudarila poslanka.

Posebej kritična je bila do dejstva, da kljub trditvam vlade o usklajenosti s sindikati, ti niso enotni. »Vlada trdi, da je zakon usklajen, a danes smo slišali nasprotna mnenja sindikatov vojakov, redarjev in drugih, ki so izrecno opozorili na neenakopravno obravnavo,« je izpostavila Čadonič Špeličeva. Dodala je, da so župani manjših občin in direktorji občinskih uprav v slabšem položaju kot državni uslužbenci, kar je NSi poskušala nasloviti s predlaganimi amandmaji.

»Vlada očitno hiti, da bi lahko pred kamerami razglasila sprejem plačne reforme, čeprav gre šele za prvi korak. Nihče ne ve, koliko bo reforma dejansko stala in kdaj bodo javni uslužbenci prejeli svoje plače po novih pravilih. Ta zakon je poln neznank in pomanjkljivosti,« je opozorila poslanka NSi, ki je izrazila tudi zaskrbljenost nad hitrim sprejemanjem amandmajev, ki so bili poslancem posredovani tik pred sejo.

Poslanka Vida Čadonič Špelič je ob tem izpostavila, da NSi ne bo podprla predloga, ki ne upošteva vseh deležnikov, še posebej lokalnih skupnosti in sindikatov, ter pozvala vlado k resnemu dialogu in preglednejši pripravi reforme.