GRADNJA JEK2 JE KLJUČNA ZA ENERGETSKO PRIHODNOST SLOVENIJE

DELI:
10.10.2024, NSi

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v Odmevih izpostavil pomen referenduma o gradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in poudaril, da v NSi gradnjo močno podpiramo. Dejal je, da je JEK2 ključen za energetsko varnost in neodvisnost države ter da slovenski državljani že več kot 40 let uspešno živijo z jedrsko energijo, zato je prav, da so o nadaljevanju te energetske poti vprašani tudi sami.

Vrtovec je izpostavil, da so stroški gradnje JEK2 trenutno neznani, saj še ni bilo izvedenih razpisov ali dogovorov med vladami, kar pomeni, da natančne ocene stroškov še niso na voljo. Kljub temu pa verjame, da bodo ljudje odločali na podlagi pozitivnih izkušenj, ki jih Slovenija že več kot 40 let pridobiva z obratovanjem prvega bloka. »Prvi blok zagotavlja eno tretjino naše električne energije in ključnega pomena za energetsko varnost in neodvisnost države,« je dejal.

Vrtovec je tudi povedal, da morajo biti ljudje vprašani ob tako pomembni investiciji: »To je največja investicija v zgodovini Slovenije in državljani imajo pravico sodelovati pri odločitvah.« Opozoril je na pomen vključevanja zasebnih investitorjev in gospodarstva v projekt, kar bi preprečilo ponavljanje napak, ki so se zgodile pri investiciji v TEŠ 6.

Ob koncu je dodal, da poleg drugega bloka prihajajo nove tehnologije, kot so mali modularni reaktorji, ki bodo še naprej oblikovali prihodnost jedrske energije v Sloveniji.