V NSi OPOZARJAMO NA NUJNOST SPREMEMB ZAKONODAJE ZA ZAŠČITO MLADIH PRED NASILJEM

DELI:
25.09.2024, NSi

Poslanci v okviru rednega zasedanja obravnavajo tudi predlog spremembe zakona o osnovni šoli, kjer je poslanka NSi Iva Dimic izpostavila nujnost sprememb zakonodaje glede nasilja med mladimi, ki je postala vse bolj pereča tema v slovenski družbi. Opozorila je, da se zaskrbljujoča situacija z nasiljem ne sme več tolerirati ter poudarila pomen prevencije in zgodnjega posredovanja. Predlagala je dodatne programe, ki bi učiteljem in staršem omogočili boljše razumevanje problematike nasilja in kako se z njo soočiti.

Dr. Vida Čadonič Špelič je v razpravi poudarila, da nasilje med mladimi, vključno z otroki, postaja vse pogostejše, kar so potrdili tudi strokovnjaki s področja izobraževanja, psihologije in policije. Opozorila je, da je nujno, da zakonodaja odraža te spremembe in nudi ustrezno pomoč tako otrokom kot tudi učiteljem in staršem. Čadonič Špelič je pozvala vladajočo koalicijo, naj ne ostane zgolj pri obljubah, temveč naj sprejme konkretne rešitve, ki bi izboljšale varnost v šolah.

Aleksander Reberšek je izrazil zaskrbljenost nad trenutnim stanjem in se spraševal, kaj se mora še zgoditi, da bi vlada in poslanci koalicije prepoznali resnost problema. Opozarjal je na številne primere medvrstniškega nasilja, ki se pojavljajo po vsej Sloveniji, ter izpostavil konkretne situacije, kjer je bila nujna intervencija policije. Poudaril je, da bi morali ravnatelji in učitelji imeti več pristojnosti za ukrepanje v takšnih primerih ter predlagal, da se sprejme zakonodaja, ki bi omogočila začasno izključitev nasilnih učencev.

Janez Žakelj je podprl mnenje svojih kolegov in izpostavil nujnost hitrih sprememb zakonodaje, ki bi šolam omogočile, da učinkoviteje ukrepajo. Opozoril je na to, da se mnogi starši počutijo nemočne in ne vedo, kako reagirati, ko pride do nasilja med otroki. Žakelj je pozval k oblikovanju jasnih pravil in smernic za ravnanje v primerih nasilja ter poudaril, da je ključno, da se otroci naučijo, da nasilje ni sprejemljivo vedenje.

Jožef Horvat je opozoril, da so trenutni ukrepi in sistemski pristopi premalo učinkoviti. Spomnil je, da mora biti učiteljem omogočeno, da ukrepajo, ko pride do nasilja. Predlagal je, da se v zakonodajo vključijo mehanizmi, ki bodo učiteljem in šolskim vodstvom omogočili hitre in odločilne ukrepe. Izpostavil je pomen sodelovanja med šolami, policijo in centri za socialno delo, da bi lahko učinkovito rešili to problematiko.

Poslanci NSi so enotno pozvali vlado, naj prevzame odgovornost in začne z nujnimi zakonodajnimi spremembami, ki bi zaščitile učence in zagotovile varno izobraževalno okolje. Oboji so izrazili prepričanje, da je prišel čas za konkretne ukrepe, saj brez njih ne bo mogoče ustaviti rastočega problema nasilja med mladimi.