MATEJ TONIN: VLADA UNIČUJE ŠE TISTO, KAR DELUJE

DELI:
17.09.2024, NSi

Predsednik NSi in evropski poslanec Matej Tonin je v oddaji Pogovor z opozicijo spregovoril o aktualnih izzivih v Sloveniji in Evropski uniji. Med drugim je ostro kritiziral delovanje vlade, izpostavil težave v zdravstvenem sistemu ter opozoril na nujnost pravne države.

Kritika vlade: neučinkovitost in nespoštovanje pravil

Tonin je ostro kritiziral ravnanje vlade, še posebej glede zamenjave kandidata za evropskega komisarja Tomaža Vesela. Poudaril je, da bi slovenski parlament moral vedeti, zakaj je do zamenjave prišlo, saj gre za vprašanje transparentnosti. »Zdi se mi pomembno, da slovenski parlament ve, zakaj je bil Vesel zamenjan, tako kot je bilo to jasno pojasnjeno v primeru Francije,« je dejal Tonin. Dodal je, da bo Evropski parlament upošteval notranji proces v Sloveniji, zato ne vidi razloga za dramo.

Glede davčne politike je bil prav tako kritičen. Opozoril je, da so ljudje zaradi sprememb v zakonodaji letos plačali več davkov, ter izrazil zaskrbljenost, da bo vlada z nadaljnjimi spremembami uničila sisteme, ki trenutno dobro delujejo. »Njihov prvi ukrep je bil sprememba zakona o dohodnini, zdaj pa se lotevajo še S.P-jev,« je poudaril.

Zdravstvo in vprašanje pravne države

Veliko pozornosti je namenil tudi vprašanju zdravstvenega sistema, za katerega meni, da ga trenutna vlada vodi v smer privatizacije in kolapsa. Po njegovem mnenju bi moralo biti bistveno, da zdravniki opravljajo svojo funkcijo, ne glede na to, ali delajo v javnih ali zasebnih ustanovah. »Bistveno je, da imajo licenco in so usposobljeni, ne pa, kje delajo,« je poudaril Tonin.

Ob koncu je izpostavil pomen pravne države in kritiziral predsednico državnega zbora za kršitve zakonodaje pri referendumu in ustanovitvi preiskovalne komisije. »V pravni državi ni druge možnosti, kot da se kršitve prijavi ustreznim organom,« je zaključil Tonin.