JANEZ ŽAKELJ: SKRBI ME, KER IZ VRHA POLICIJE UHAJAJO ZAUPNE INFORMACIJE

DELI:
12.09.2024, NSi

»Obveščeni smo bili, da je Komisija za nadzor obveščevalno varnostnih služb v predkazenskem postopku glede enega izmed opravljenih nadzorov. Žal mi je, da imamo premierja, ki se skriva pred preiskovalnimi komisijami in očitno smo KNOVS in jaz kot predsednik komisije žrtev Golobove maščevalnosti,« je dejal predsednik KNOVS Janez Žakelj.

Po njegovi oceni to tudi kaže, da je KNOVS opozarjal in preverjal prave stvari, kar očitno nekatere spravlja v nelagodje. »Ena takih stvari je zagotovo uhajanje zaupnih informacij v javnost. Na Generalno policijsko upravo sem kot predsednik komisije v nadzoru in vodja pooblaščene skupine izrazil protest in ogorčenje nad tem, da so v javnost prišle informacije v zvezi z nadzorom, ki ga je KNOVS opravil na sedežu Generalne policijske uprave novembra 2023. Predstavnike nadzorovane službe sem na tem nadzoru seznanil, da je bila v državnem zboru opravljena revizija poslovanja z zapisnikom nadzora, ki je pokazala, da podatki niso prišli v javnost s strani članov parlamentarne komisije ali strokovne službe, ampak z vrha Policije,« je pojasnil Žakelj in se vprašal: »Ali je to nestrokovnost? Se bojim, da je to tudi kaj hujšega? In sicer, da je to zloraba policije v politične namene.«

Dodal je, da v zvezi s problemi uhajanja informacij Policija še vedno ni storila nič, čeprav je vodstvu Generalne policijske uprave predlagal, naj v zvezi s tem opravi notranji nadzor ter o rezultatih nadzora poroča komisiji. Izpostavil je še, da je v demokraciji precej problematična situacija, da nadzorovani organi nadzirajo svoje nadzornike, če ne gre za resna kršenja ali pa sume kršenja zakonodaje. V zaključku je napovedal, da bo KNOVS kljub tem pritiskom delal zakonito tudi v prihodnje.