Vox populi: NSi z najboljšim rezultatom, odkar jo vodi Ljudmila Novak

poslanciNSiNova Slovenija – krščanski demokrati je v zadnji javnomnenjski anketi Vox populi, ki jo za Dnevnik in RTV Slovenija izvaja agencija Ninamedia, zabeležila kar 12-odstotno podporo med opredeljenimi volivci, kar je šest odstotkov več kot mesec prej. To je po raziskavi Vox populi najboljši rezultat NSi, odkar jo vodi Ljudmila Novak.

NSi je po raziskavi Vox populi zabeležila boljši rezultat le junija 2004. Takrat je NSi zabeležila 16-odstotno podporo med opredeljenimi anketiranci. A kot poroča Dnevnik, je bilo takratno javnomnenjsko merjenje opravljeno le teden dni po evropskih volitvah, na katerih je NSi predvsem po zaslugi Lojzeta Peterleta dosegla zmagoviti rezultat.

Medtem pa sta stranki SMC in SDS zabeležili padec podpore. Stranka, ki jo vodi Miro Cerar, je zabeležila 23,4-odstotno podporo med opredeljenimi anketiranci. To je najnižja podpora največji vladni stranki po decembru lani. SDS, ki je bila marca s 26 odstotki opredeljenih glasov vodilna na lestvici, pa je tokrat zabeležila padec podpore za dobre štiri odstotne točke. Za SDS bi glasovalo 21,9 odstotka opredeljenih anketirancev.

Če bi bile volitve v nedeljo, bi v državni zbor sicer prišlo šest strank. Poleg NSi, SMC in SDS še SD (17 odstotkov opredeljenih anketirancev), ZL (14,2 odstotka) in DeSUS (7,6 odstotka), poroča Dnevnik.

Med strankami, ki bi se uvrstile v parlament, je sicer v tokratni anketi zrasla podpora le NSi, SD in ZL, medtem ko je strankam SMC, SDS in DeSUS podpora padla, še kaže javnomnenjska raziskava Vox populi. Anketa Ninamedie s kombiniranim uteževanjem je bila na vzorcu 700 vprašanih narejena med 14. in 16. aprilom 2015.