Ustanovitev in razvoj

2000

Novoizvoljeni predsednik vlade dr. Andrej Bajuk z ženo Katarino ob zaprisegi v Državnem zboru Republike Slovenije, 3. maj 2000.

Novoizvoljeni predsednik vlade dr. Andrej Bajuk z ženo Katarino ob zaprisegi v Državnem zboru Republike Slovenije, 3. maj 2000.

Nova Slovenija je bila ustanovljena 4. avgusta 2000, nekaj mesecev po tem, ko so se po dolgih letih prizadevanj združili Slovenska ljudska stranka in Slovenski krščanski demokrati. Z združitvijo je razpadla takratna vladna koalicija, združena stranka SLS+SKD in Slovenska demokratska stranka pa sta oblikovali novo koalicijo. Mesto mandatarja je pripadlo najmočnejši stranki, ki je na ta položaj predlagala dr. Andreja Bajuka. Vlada, ki jo je vodil in v kateri je minister za zunanje zadeve postal Lojze Peterle, je v državnem zboru prisegla 7. junija 2000. Čeprav je vlada delala le dobrih pet mesecev, je bila kos tako notranjim kot zunanjim izzivom, pospešila je prilagajanje slovenske zakonodaje Evropski uniji, odpravila bistveni del zamude pri denacionalizaciji, predlagala nekatere reforme, o katerih se je prej osem let le govorilo, ter pripravila nekatere strategije in nacionalne programe.

Mesec dni po imenovanju vlade je združena stranka SLS+SKD v državnem zboru v nasprotju z dogovorom podprla ustavni zakon glede volilnega sistema in tako zaobšla referendumsko voljo ljudi. Dr. Andrej Bajuk in Lojze Peterle sta zato protestno izstopila iz združene stranke in 4. avgusta 2000 v Ljubljani ustanovila stranko z imenom Nova Slovenija – Krščanska ljudska stranka, ki je povezala vse ljudi, ki sprejemajo krščanske, slovenske in evropske kulturne, demokratične, moralne in socialne vrednote. Nova Slovenija, katere prvi predsednik je postal ravno dr. Andrej Bajuk, je hitro pričela rasti in vzpostavljati široko lokalno mrežo, vanjo pa so se včlanjevali tudi vidni člani in župani nekdanjih Slovenskih krščanskih demokratov.

Bajuk - NSi 7Kmalu zatem se je pričela kampanja za volitve v državni zbor, ki jo je stranka zaključila z veliko predvolilno konvencijo v polnih ljubljanskih Križankah. Na njej je dr. Andrej Bajuk dejal, da se je novo politično stranko ustanovilo tudi zaradi nezadovoljstva s sedanjimi razmerami, ki jih zaznamujeta “politična govorica in ravnanje, ki govori eno, dela pa drugo. Samo stranki, ki zaupa v ljudi, lahko ljudje zaupajo.« Predvolilni slogan Nove Slovenije je zato bil: »Beseda velja.«

Oktobra, le dva meseca po ustanovitvi, je stranka nastopila na parlamentarnih volitvah in prejela 8,66 odstotkov glasov ter dobila osem poslancev. To so postali dr. Andrej Bajuk, dr. Jožef Bernik, mag. Janez Drobnič, Ivan Mamić, Lojze Peterle, Alojz Sok, Marija Ana Tisovic in Majda Zupan. Po izvolitvi Lojzeta Peterleta v Evropski parlament je nadomestni poslanec za nekaj mesecev postal Matjaž Falkner.
V mandatnem obdobju 2000-2004 je Nova Slovenija sestavljala opozicijo takratni vladi pod vodstvom LDS.

2001Rogaska2001V stranki so bili ustanovljeni Klub županov in svetnikov, podmladek Nove Slovenije – Mlada Slovenija in ženska zveza. November pa je zaznamoval prvi redni kongres stranke v Rogaški Slatini pod sloganom »Za Evropo na slovenskih tleh«, na katerem so bile potrjene temeljne programske smernice političnega delovanja Nove Slovenije. Stranka je na visoko mesto postavila vrednote – dostojanstvo, svobodo, odgovornost in solidarnost – ter izpostavila nedokončan in oviran proces tranzicije. Za predsednika je bil ponovno izvoljen dr. Andrej Bajuk.

2002Sledilo je leto 2002, ko je Nova Slovenija na lokalnih volitvah dosegla podoben rezultat kot prej na parlamentarnih volitvah – 8,33 odstotka in dobila 6 županov in 254 občinskih svetnikov. V okviru stranke je bila ustanovljena tudi Kmečka zveza.

200320131010_peterle_martens_normalSvoj prvi tabor je Nova Slovenija organizirala v Selcah pri Železnikih. Konec leta pa je časopis European Voice razglasil Lojzeta Peterleta za Evropejca leta v kategoriji dosežek leta. Naziv si je prislužil kot član predsedstva konvencije o prihodnosti Evrope, ki je pripravljala institucionalno prenovo Evropske unije.

2004Leto 2004 je bilo za Slovenijo prelomno – izpolnila je zunanjepolitična cilja in vstopila v zvezo NATO ter Evropsko unijo, Nova Slovenija pa je s tem postala polnopravna članica Evropske ljudske stranke. Junija so v Sloveniji potekale prve volitve v Evropski parlament. Stranka je postregla z inovativno kampanjo; z evropskim avtobusom je prepotovala celotno Slovenijo in šla od srca do srca. Vrhunec kampanje je bil evropski tabor NSi v Trebnjem, čemur je sledila prepričljiva in za marsikoga, ki ni verjel v Novo Slovenijo, tudi presenetljiva zmaga na evropskih volitvah. Stranki so ljudje namenili 23,6 odstotka glasov in za evropska poslanca izvolili Lojzeta Peterleta in Ljudmilo Novak.

IMG_680Poleti je bila ustanovljena Zveza Seniorjev pri NSi, septembra pa so bile pred stranko že druge volitve v Državni zbor. Inovativna kampanja po Sloveniji, v kateri je stranka izpostavljala zavzemanje za novo družinsko politiko in družini prijazno okolje, se je zaključila s konvencijo v polnih Križankah in napovedjo zmage pomladnih strank.

Nova Slovenija je prejela 9,09 odstotka glasov in s tem devet poslanskih sedežev. Poslanci so postali: dr. Andrej Bajuk, Alojz Sok, Marjetka Uhan, Martin Mikolič, Drago Koren, Anton Kokalj, Jožef Horvat in Mojca Kucler Dolinar. Stranka je vstopila v desno-sredinsko koalicijo in v vladi prevzela štiri resorje: finance, ki jih je vodil dr. Andrej Bajuk, delo, družino in socialne zadeve pod vodstvom mag. Janeza Drobniča in kasneje Marjete Cotman, pravosodje, ki ga je vodil dr. Lovro Šturm ter visoko šolstvo, na katerem sta ministrovala dr. Jure Zupan in kasneje Mojca Kucler Dolinar. Po prevzemu ministrskih mest so nadomestni poslanci postali Ciril Testen, mag. Franc Capuder in Majda Zupan.

2005V začetku leta je stranka ustanovila Združenje delavcev pri NSi, jeseni pa je v Novi Gorici izpeljala svoj drugi redni kongres pod sloganom Nove možnosti Sloveniji. Za predsednika je bil ponovno izvoljen dr. Andrej Bajuk, kongres pa je poleg resolucij sprejel tudi spremenjena statut in program z usmeritvami za stranko političnega centra z ljudsko širino in jasnim demokrščanskim profilom. Konec leta je dr. Andrej Bajuk s strani revije The Banker prejel prestižno evropsko nagrado za finančnega ministra leta.

2006

Geslo kampanje: Nova smer, Nova priložnost, Nova Slovenija.

Geslo kampanje: Nova smer, Nova priložnost, Nova Slovenija.

V Rimu, kjer je potekal kongres Evropske ljudske stranke, je bil za njenega podpredsednika izvoljen Lojze Peterle. Na lokalnih volitvah istega leta je Nova Slovenija dosegla 6,33 odstotkov glasov in prejela 190 mandatov v občinskih svetih, iz njenih vrst pa je bilo izvoljenih enajst županov. To leto si bomo zapomnili še po ključni vlogi dr. Andreja Bajuka, ki je bil kot finančni minister med najzaslužnejšimi za uvedbo evra s 1. januarjem 2007. Prav zaradi teh njegovih zaslug in prizadevanj je prejel nagrado Evropejec leta v kategoriji dosežek leta, ki jo podeljuje časopis European Voice.

2007Na volitvah za predsednika Republike Slovenije leta 2007 je stranka skupaj z SDS in SLS podprla kandidaturo Lojzeta Peterleta za predsednika države, ki se je v konkurenci sedmih kandidatov uspel uvrstiti v drugi krog volitev.

2008Sledilo je leto 2008, v katerem je Slovenija uspešno predsedovala Evropski uniji. Na jesenskih državnozborskih volitvah pa je Nova Slovenija kljub državotvorni in konstruktivni vlogi v vladi dosegla samo 3,40 odstotkov glasov in tako ostala izven parlamenta. Po razglasitvi rezultatov je z mesta predsednika stranke odstopil dr. Andrej Bajuk, izvršilni odbor pa je za vršilko dolžnosti predsednice do izrednega volilnega kongresa imenoval podpredsednico Ljudmilo Novak, ki je bila nato na izrednem volilnem kongresu novembra v Ljubljani tudi izvoljena za novo predsednico Nove Slovenije. Pričelo se je težko obdobje graditve novih temeljev stranke, ki pa se je kljub porazu odločila za nadaljevanje dela in skoraj nemogočo ponovno vrnitev v državni zbor.

2009tabor1-300x210Leto so zaznamovali trdo delo in evropske volitve. Predvolilni avtobus NSi je na svoji poti ponovno obiskal številne slovenske kraje, kampanja pa je dosegla vrhunec na taboru v Lukovici. Uspešno delo stranke in kandidatov se je odrazilo v kar 16,58 % glasov in pomenilo tretje mesto na evropskih volitvah. Glas Nove Slovenije v Evropskem parlamentu je zastopal poslanec Lojze Peterle.

Poleti je stranka organizirala svoj prvi poletni tabor na Kolpi, namenjen druženju in debatnim večerom, novembra pa je v Mariboru potekal 3. redni kongres Nove Slovenije, na katerem sta bila sprejeta novi temeljni program stranke ter novi statut. Nova Slovenija je tako napovedala odgovorno politiko blizu ljudem, se zavezala delu za človeka v duhu krščanskih vrednot ter se odločila za nekatere spremembe v organizacijski strukturi stranke.

2010Ker se je Slovenija zaradi krize vrednost, ki so za obstoj in razvoj posameznika in naroda nujno potrebne, znašla v finančni, gospodarski, politični, moralni krizi in krizi družine, je Nova Slovenija ustanovila Zbor za vrednote. Po slovenskih krajih je organizirala dobro sprejete razprave o vrednotah in o tem, kakšno državo si pravzaprav želimo.lokalnevolitev

Članice in člani NSi so se istega leta srečali na taboru stranke v Rogatcu, ki je pomenil tudi uvod v jesenske lokalne volitve. Na njih je Nova Slovenija dosegla 5,93 %, izvoljenih je bilo 10 županov in 201 občinski svetnik. Na 4. rednem kongresu stranke, decembra v Kranju, je bila z veliko podporo na mesto predsednice ponovno izvoljena Ljudmila Novak.

2011NSiGrevParlamentLeto 2011 je bilo za Novo Slovenijo prelomno. Spomladi je kot neparlamentarna stranka zbrala potrebnih 5000 podpisov državljanov in v državni zbor vložila zakon o prostovoljnem članstvu v Kmetijsko-gozdarski zbornici. Ustanovljen je bil tudi Gospodarski klub NSi, katerega glavna naloga je bila priprava gospodarskega programa stranke.

Jeseni je bila znana dolgo pričakovana odločitev ustavnega sodišča, s katero je prepovedalo poimenovanje Titove ceste v Ljubljani. To je bil velik uspeh za stranko in njen podmladek, ki je tudi organiziral vložitev pobude za ustavno presojo.
Politična kriza v Sloveniji se je v tem času stopnjevala, še posebej potem, ko vlada ni dobila podpore njenim predlogom na štirih referendumih. Na taboru stranke v Loški dolini je predsednica Ljudmila Novak optimistično napovedala, da je stranka pripravljena na volitve in da se bo vrnila v parlament.

Bajuk - portret 116. avgusta istega leta je stranko pretresla vest o smrti ustanovitelja Nove Slovenije in njenega prvega predsednika dr. Andreja Bajuka. Politični prostor v Sloveniji se je v tistem trenutku poenotil, da je odšla oseba, ki je močno zaznamovala napredek demokratične in samostojne Slovenije in pustila velik pečat, tako doma kot v tujini. Slovenija mu zato veliko dolguje, v spominu pa nam bo ostal kot ena izmed oseb, ki so Sloveniji veliko dali, a malo prejeli.

Oktobra se je stranka poslovila še od enega od soustanoviteljev in nekdanjega poslanca NSi dr. Jožeta Bernika.

MG_1792V novembru je v Ribnici potekal 5. kongres stranke, na katerem je predsednica Ljudmila Novak ponovno napovedala vrnitev Nove Slovenije v parlament. Sledili sta pred kampanja “NSi gre v parlament” ter volilna kampanja z naslovom “Vrnimo upanje Sloveniji”, ki sta prinesli odločilne rezultate in dvig podpore stranki v javnosti. Nekoliko provokativen oglas, trdo delo in verjetje v uspeh so se obrestovali in prinesli zgodovinski dan tako za stranko kot Slovenijo. 4. decembra 2011 se je namreč na predčasnih volitvah Novi Sloveniji kot prvi stranki v samostojni Sloveniji uspelo vrniti v državni zbor. Z rezultatom 4,88 odstotkov so bili za poslance izvoljeni: Ljudmila Novak, mag. Matej Tonin, Jožef Horvat in Iva Dimic. Državni zbor se je na svoji konstitutivni seji sestal 21. decembra 2011 in na njej za podpredsednico parlamenta izvolil predsednico NSi Ljudmilo Novak.

2012_MG_5914Ko zmagovalni stranki na volitvah ni uspelo sestaviti vlade, so s pogovori pričele stranke desne sredine, rezultat katerih je bila podpisana koalicijska pogodba med strankami NSi, SDS, DL, SLS, in DeSUS ter izvoljena 10. slovenska vlada. Novi Sloveniji sta pripadla dva resorja – Ljudmila Novak je postala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, Aleš Hojs pa je prevzel obrambi resor. V poslanskih vrstah je Ljudmilo Novak zamenjal Janez Vasle.

Decembra je v Vipavi potekal 6. redni kongres stranke. Za tretji mandat predsednice je bila z veliko podporo ponovno izvoljena Ljudmila Novak.

2013Politične razmere so v začetku leta 2013 botrovale k padcu vlade. Nova Slovenija je napovedala, da ne bo sestavljala nove vlade, temveč se umika v opozicijo, kjer bo tako kot vseskozi delovala konstruktivno.

Krscanski_demokrati_odgovorZAprihodnostNa majskem taboru v Kamniku je predsednica Ljudmila Novak v govoru med drugim izpostavila vrednote, ki jim je zapisana stranka. Kmalu po taboru je Nova Slovenija ustanovila svoj strokovni svet ali t. i. vlado v senci in se pričela pripravljati na prihajajoče volitve.

Kongres NSi na Vranskem je minil v znamenju delne spremembe strankinega imena v Nova Slovenija – Krščanski demokrati, in sporočilom, da ima krščanska demokracija v Sloveniji in predvsem v Evropi zelo pomembno vlogo.

2014635337695668293656_bogovic_peterle_novakV letu 2014 so volivci odšli na volišča kar trikrat. Na volitvah v evropski parlament je Nova Slovenija nastopila s skupno listo s Slovensko ljudsko stranko, katere nosilec je bil Lojze Peterle. Povezovanje dveh sorodnih strank so volivci nagradili in listi namenili 16,60 % glasov, kar je pomenilo drugo mesto in izvolitev dveh evropskih poslancev. V imenu NSi slovenske interese v Bruslju in Strasbourgu ponovno zastopa Lojze Peterle.

Trenja med koalicijskimi strankami so povzročila razpad 11. slovenske vlade, zato so sredi leta sledile predčasne volitve. Nova Slovenija je na njih nastopila z novim in aktualnim gospodarskim programom, ki so ga poznavalci ocenili kot najboljšega za izhod iz krize. Tudi na račun tega je stranka dobila 5,59 odstotno podporo, štirim dosedanjim poslancem – Ljudmili Novak, Ivi Dimic, Jožefu Horvatu in mag. Mateju Toninu – se je pridružil Jernej Vrtovec.poslanciNSiavgust2014

Kljub povabilu zmagovalne stranke na pogovore za oblikovanje vladne koalicije, se je Nova Slovenija odločila, da v vlado ne vstopi in ostane v opoziciji. Njeni predlogi reform s področja gospodarstva, zdravstva in pravosodja, ki jih je zastopala med volilno kampanjo in na njih vztrajala, namreč niso bili sprejeti s strani sedanjih koalicijskih partneric.

Na oktobrskih lokalnih volitvah so volivci Novi Sloveniji namenili 6,61 % glasov, ki je tako izboljšala rezultate iz let 2006 in 2010. Izvoljenih je bilo 10 županov in 228 občinskih svetnikov.

Najbolj odmeven strankin dogodek v letu 2015 je bil kongres v Dravogradu. Geslo kongresa je bilo “Konkretno za ljudi”, delagati pa so sprejeli tudi kongresno resolucijo z naslovom “Konkretni ukrepi za nižje davke”.

Na 10. kongresu NSi, ki je pod geslom “Gradimo normalno Slovenijo” potekal v Brežicah, je bila z veliko večino glasov za predsednico stranke ponovno izvoljena Ljudmila Novak.

Jeseni leta 2017 je kongres NSi potekal v Slovenski Bistrici, vsebinsko pa je bil močno povezan s kandidaturo Ljudmile Novak za predsednico države. Na novembrskih volitvah je Ljudmila Novak med devetimi kandidati dosegla četrto mesto (7,24 % glasov).

Konec januarja 2018 je aktualna predsednica NSi Ljudmila Novak sporočila, da odstopa s predsedniškega mesta, svet NSi pa je za začasno vodenje stranke pooblastil dotedanjega vodjo poslanske skupine NSi mag. Mateja Tonina. 21. aprila 2018 je v Grospuljem potekal že 12. kongres NSi, kjer so delegati izvolili novo vodstvo, potekale pa so tudi volitve za članstvo v glavnih organih stranke. Novi predsednik NSi je z nekaj več kot 92 % podporo postal mag. Matej Tonin.

3. junija 2018 so potekale tudi predčasne parlamentarne volitve. Volilna kampanja stranke je bila zaznamovana z geslom “NSi misli resno”, na dan volitev pa je NSi prejela 7,16 % podporo oz. 63.792 glasov. Na listi NSi je bilo v parlament izvoljenih sedem poslanev, in sicer: Iva Dimic, Jožef Horvat, Ljudmila Novak, Blaž Pavlin, Aleksander Reberšek, mag. Matej Tonin in Jernej Vrtovec.

***************

Nova Slovenija je sodobna krščansko demokratska stranka, ki v svojih vrstah združuje preko 10.000 članic in članov in več kot 2500 simpatizerk in simpatizerjev. Smo tudi člani največje evropske politične skupine – Evropske ljudske stanke.

Stranka je organizirana v 24 regijskih odborih in preko občinskih odborov deluje v 190 slovenskih občinah, kjer ima še številne četrtne, krajevne in vaške odbore. Stranka deluje tudi med Slovenci po svetu, ustanovljena ima območna odbora v Argentini in Nemčiji. Vsako leto se sestane najvišji organ stranke – kongres, ki ga sestavlja preko 500 predstavnikov in predstavnic članstva. Na strokovni ravni v stranki deluje 16 strokovnih odborov, ki sestavljajo ekipo za prihodnost, na interesni ravni pa deluje sedem organizacijskih oblik: Mlada Slovenija, ženska zveza, zveza seniorjev, gospodarski klub, združenje delavcev, kmečka zveza ter klub županov in svetnikov. Stranka vsako leto organizira tradicionalni tabor, ki se ga udeleži več tisoč članov, simpatizerjev in prijateljev.

Nova Slovenija – krščanski demokrati je demokratična politična stranka, ki želi povezovati vse državljanke in državljane Republike Slovenije, ki sprejemajo demokracijo, krščanske vrednote, slovensko kulturo ter evropsko povezovanje in sodelovanje. V stranki verjamejo v ljudi, ki so dinamični, podjetni, nadarjeni, ustvarjalni in notranje motivirani. Ljudi, ki imajo bistre ideje in sledijo svojim sanjam. Verjamejo v ljudi, ki preizkušajo nove zamisli, tvegajo in se ne bojijo neuspeha. Ljudi, ki se poberejo in hodijo dalje, dokler ne prispejo na cilj. Ljudi, ki se učijo, rastejo in ustvarjajo. Nova Slovenija – krščanski demokrati verjamejo v poštene, iskrene, strpne in strokovne ljudi, ki so pripravljeni brez zavidanja in borbe za prestiž medsebojno sodelovati pri uresničevanju programa krščanske demokracije na Slovenskem.

Nova Slovenija – stranka, ki je že 16 let blizu ljudem!