Jernej Vrtovec predsedniku vlade: Kdaj boste predstavili zdravstveno reformo in na čem bo temeljila?

big_Poslanci NSiPoslanke in poslanci so danes pričeli z redno plenarno aprilsko sejo in uvodoma so bila na vrsti poslanska vprašanja. Jernej Vrtovec je tako predsednika vlade vprašal, kdaj vlada načrtuje zdravstveno reformo in katere bodo glavne spremembe zdajšnjega sistema.

V obrazložitvi svojega vprašanja je bil Vrtovec kritičen do delovanja slovenskega zdravstvenega sistema. »Ne mine noben večji razpis v zdravstvu, ko po razpisu ne bi prišlo do kriminalističnih preiskav ali sumov korupcije. In še, zdravstveni sistem, v okviru katerega moramo za operacije naših otrok ali pa za zdravljenje naših otrok zbirati zamaške plastenk ali pa celo starši organizirajo dobrodelne prireditve, akcije, itn., da zbirajo finančna sredstva za zdravljenje, ni človeka vreden,« je dejal Vrtovec in dodal, da davkoplačevalci namenjajo v našo zdravstveno blagajno kar precejšnje vsote denarja. »Pri izplačilu okrog tisoč evrov neto plače, že prej delodajalec odvede od bruto plače približno 100 evrov za osnovno zdravstveno zavarovanje, kar je velika številka,« je še pojasnil.

Vrtovec napovedal pomoč NSi pri pripravi zdravstvene reforme

V odgovoru na poslansko vprašanje je predsednik vlade izrazil željo po čim prejšnjem sprejemu zdravstvene reforme, a dodal, da morajo pri pripravi sprememb sodelovati vsi deležniki v zdravstvenem sistemu. »Vlada in tudi ministrica bo storila vse kar bo potrebno, morate pa tudi razumeti, da pričakujemo neko sodelovanje deležnikov, neko konstruktivno sodelovanje, kajti en človek ali dva v tej državi pač zdravstvene reforme sama ne moreta napraviti,« je v obrazložitvi odgovora dejal premier. Jernej Vrtovec pa mu je nato tudi odgovoril:

»V Novi Sloveniji bi vam – glede na vaše odgovore – z veseljem pomagali, z veseljem. In sicer, sporočam, da vam bo Nova Slovenija pomagala na takšen način, da bomo v kratkem pripravili osnutek zdravstvene reforme in verjamem, da bomo skupaj uskladili, pogledali in tudi končno sprejeli ter kasneje šli v oblikovanje samih predlogov zakonov. Na podlagi tega, kar je bilo v preteklosti že narejenega imamo dobre predloge in jih bomo dali na mizo ter soočili mnenja. To je največ, kar lahko mi naredimo v prid naših davkoplačevalcev, ki plačujejo ogromne vsote denarja v zdravstveno blagajno in je prav, da imajo tudi učinkovit in dober zdravstveni sistem.«

Celotno vprašanje Jerneja Vrtovca in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.