Iva Dimic ministrico Kopač Mrakovo opozorila na žrtve nasilja v družini

big_IvaDImic_zaGovornicoDZPodpredsednica in poslanka NSi Iva Dimic je ob začetku redne aprilske seje Državnega zbora RS opozorila ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak na anomalije pri izvajanju sprejetega Zakona o preprečevanju nasilja glede pravice otrok, ki so žrtve nasilja v družini.

“Veljavni Zakon o preprečevanju nasilja v družini (Ur.l. RS št. 16/08) namenja posebno varstvo pred nasiljem v družini otrokom oziroma mladoletnim družinskim članom. Po določilu 4. in 5. člena tega zakona je otrok žrtev nasilja  tudi v primeru, če je prisoten pri izvajanju nasilja nad drugim družinskim članom ali če živi v okolju, kjer se izvaja nasilje izvaja. Za zaščito žrtve  so vsi organi in organizacije  dolžni izvesti vse postopke in ukrepe za njihovo zaščito, pri čemer imajo pravice in koristi otrok, ki so žrtve nasilja, prednost pred pravicami in koristmi drugih udeležencev postopka. Med drugim ima žrtev nasilja tudi zakonsko zagotovljeno pravico do zagovornika, ki ščiti pravice žrtev v postopku. Ta pravica torej nedvomno pripada vsem otrokom, ki živijo v družini, kjer se izvaja nasilje. Zagovornik je tisti, ki nudi otroku pomoč pri reševanju njihovih stisk in težav, tudi v razmerju do staršev, zlasti pa v razmerju do institucij in organov,” je v Državnem zboru dejala Iva Dimic.

“Vse to, kar sem naštela, pa je po naših podatkih samo stanje, kakršno bi moralo biti v skladu z zakonom. Dejansko pa se določila glede varstva otrok, ki jim zakon priznava status žrtve nasilja v družini, v praksi ne izvajajo. Otrokom, ki so žrtve nasilja, se pravica do zagovornika ne zagotavlja. Institut zagovorništva otrok se, kolikor nam je poznano, izvaja samo pri Varuhu človekovih pravic, večji del samo kot pilotski projekt. Spoštovana gospa ministrica, na kakšen način boste zagotovili izvajanje sprejetega Zakona o preprečevanju nasilja glede pravice otrok, ki so žrtve nasilja v družini, v delu, ki se nanaša na pravico do zagovornika in v kakšni časovni dinamiki?” je Iva Dimic vprašala ministrico Kopač Mrakovo.

Celotno vprašanje podpredsednice NSi Ive Dimic in odgovor ministrice Anje Kopač Mrak si lahko preberete TUKAJ.