V DZ na ogled dobrodelna razstava likovnih del Umetniki za Karitas

DELI:
26.01.2015, NSi

big_Razstava_DZ_1Na pobudo poslanca NSi Jerneja Vrtovca je danes v prostorih Državnega zbora vrata odprla dobrodelna prodajna razstava likovnih del, ki so nastala v 20. mednarodni likovni koloniji z naslovom Umetniki za Karitas. Izkupiček prodanih del bo namenjen pomoči tujcem, ki se po preselitvi v Slovenijo soočijo z izjemnimi stiskami. 

Razstavo je odprl predsednik Državnega zbora, ki je v nagovoru med drugim dejal: “Tokrat smo v Državnem zboru »vrata odprli« Škofijski karitas Koper in Slovenski Karitas oziroma umetnikom, ki so, pod njunim okriljem, lani poleti ustvarjali pričujoča umetniška dela. Pri tokratni razstavi zato ne gre la za umetnost, temveč tudi za solidarnost in dobrodelnost, za dva pojma, ki sta s Karitas neločljivo povezana.”

Umetnike za Karitas je na odprtju razstave predstavila voditeljica projekta Jožica Ličen, slikarje in njihova dela pa likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. V spremljajočem glasbenem programu sta nastopila sopranistka Pia Brodnik in citrar Tomaž Plahutnik. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2014/2015 je »Tujec sem bil in ste me sprejeli« (Mt. 25,35).

Na razstavi v Državnem zboru so razstavljena dela udeležencev 20. mednarodne likovne kolonije 2014, in sicer:

iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska – Boge Dimovski, Silva Karim – Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver – Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen – David Ličen, Maša Bersan Mašuk – Nikolaj Mašukov, Klementina Golja – Klavdij Tutta.

Iz tujine: Sumyiko Kyohara –  Jože Stražar (Švedska), Susanne Gimbel Kortan – Helmut Kortan (Avstija), Ana Marija Botteri Peruzović – Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška). Razstavljena pa so tudi dela strokovnih sodelavcev in drugih darovalcev.

Razstava bo v Državnem zboru na ogled od ponedeljka, 26. januarja 2015, do petka, 30. januarja 2015. Ogled je možen za vse obiskovalce v okviru delovnega časa Državnega zbora s prijavo v recepciji, za organizirane skupine pa vsak delavnik po predhodnem dogovoru s Službo za odnose z javnostmi.

Fotogalerijo z dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

(Delno povzeto po www.dz-rs.si)